TNBiz (TN.cz)
Volby  |  07.10.2018 17:36:05

Vítězové a poražení voleb: ČSSD přijde o vliv a o miliony ve stranické kase

Po sečtení výsledků sněmovních a komunálních voleb je zřejmé, že ČSSD dál ztrácí pozici. Senát bude nejspíš bez komunistů. Vítězství hnutí ANO kalí výsledek v Praze, kde sice vyhrála ODS, ale i ona se v hlavním městě zřejmě ocitne v opozici. Desítky zastupitelů získali Piráti a SPD.

Pro ČSSD volby skončily katastrofou. Strana obhajovala 13 mandátů v Senátu, do druhého kola postoupilo jen pět kandidátů, z toho dva z prvního místa. Strana zažila také ohromný propad v komunálních volbách. V roce 2014 získala 3 773 mandátů, teď jich bude mít jen 1 882 a poprvé od roku 1990 bude chybět na pražském magistrátu.

 

Předseda strany Jan Hamáček je přesto optimista. ČSSD se podle něj odrazila ode dna a tam, kde je strana konsolidovaná, uspěla. Přesto volební výsledek může výrazně otřást jeho pozicí. Pro ČSSD totiž výpadek ve volbách neznamená jen ztrátu vlivu, ale představuje také výrazný průvan ve stranické pokladně.

 

I kdyby uspělo všech pět kandidátů v senátních volbách, přijde ČSSD ročně skoro o 7 milionů. Za každý senátorský mandát totiž strana dostane každoročně 855 tisíc korun. Za mandát pražského zastupitele pak 237 500 . ČSSD obhajovala 8 mandátů, ročně tak přijde téměř o další dva miliony. A to v situaci, kdy strana musela utahovat opasky po předchozích neúspěšných volbách.

 

Oslabují i komunisté. Ti před čtyřmi lety měli přes 2 500 zastupitelů, což už i tak byl oproti 90. letům poloviční počet. Teď členů KSČM v zastupitelstvech ještě výrazně ubyde a strana jich bude mít jen zhruba 1 400. Končí na pražském magistrátu. Navíc komunisté jsou velmi blízko tomu, aby úplně přišli o zastoupení v senátu. Václav Homolka skončil už v 1. kole. Milada Halíková má v Karviné velký odstup.

 

 

 

Za vítěze voleb lze označit hnutí ANO a ODS. Obě vítězství mají ale černou kaňku. ANO má druhý nejvyšší počet kandidátů ve 2. kole senátních voleb, kde navíc neobhajuje žádný mandát, a ovládlo většinu velkých měst. Ztratilo ale Prahu, kde skončilo až na pátém místě.

 

ODS byla vůbec nejúspěšnější stranou v senátních volbách, podařilo se jí výrazně posílit ve velkých městech a vyhrát v Praze. Radost ale zřejmě bude kalit fakt, že občanští demokraté spolu s hnutím ANO skončí v Praze v opozici. Na koalici se už domlouvají Piráti, hnutí Praha sobě a Společné síly pro Prahu, které tvoří TOP 09, STAN a KDU-ČSL.

 

Za úspěšné mohou komunální volby prohlásit strany, které se vloni poprvé dostaly do Poslanecké sněmovny – Piráti, SPD a STAN. Piráti měli před čtyřmi lety 21 zastupitelů, teď jich mají 272, prosadili se na radnice velkých měst, obhájili vítězství v Mariánských Lázních, kde před čtyřmi lety překvapivě vyhráli, a mají šanci získat post pražského primátora. Ve druhém kole senátních voleb budou mít tři zástupce, byť obhájce mandátu Libor Michálek na Marka Hilšera výrazně ztrácí.

 

 

 

Pro Svobodu a přímou demokracii Tomia Okamury to jsou první komunální volby. Strana v nich ale získala 155 zastupitelů. Pro srovnání, Okamurova předchozí strana Úsvit přímé demokracie získala před čtyřmi lety třetinu (54) zastupitelů.

 

STAN co do počtu zastupitelů mírně posílil. Starostové ale přišli o Zlín, kde před čtyřmi lety zvítězili. Teď skončili až za hnutím ANO. Starostové se ale mohou po druhém kole senátních voleb přetahovat s lidovci o post nejsilnější senátní strany a o Jiřím Drahošovi se už mluví jako o možném budoucím předsedovi Senátu. Lidovci Drahošovu kandidaturu v Praze podporovali. V komunálních volbách KDU-ČSL přišla zhruba o 500 mandátů, přesto jich z parlamentních stran má nadále nejvíce a podařilo se jí udržet převahu hlavně v moravských obcích.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688