Do zahraničí letos v létě vyrazilo o čtvrtinu více lidí než loni

 

Letní sezona skončila. Podle údajů ERV Evropské pojišťovny bylo toto léto opět rekordní. Během tří letních měsíců vycestovalo do zahraničí o čtvrtinu více lidí než v roce 2017. Celkový počet nahlášených škod stoupl o 13 %, ale velkých škod nad 100.000 bylo o 40 % více.  Nejrychleji rostly škody na zavazadlech.

Roky 2017 a 2018 přinesly velmi silné oživení cestovního ruchu, do hledáčku Čechů se opět vrátilo Turecko, kam letos v létě vyrazilo dokonce dvakrát více lidí než v předchozím roce. Zvýšený počet turistů ale zapříčinil i růst škod, kterých bylo v Turecku hlášeno třikrát více než loni. Druhým „skokanem“ bylo Tunisko, kam od června do srpna vyrazilo o 43 % více lidí. Nejvíce škod Evropská eviduje z Řecka, ze kterého byla hlášena celá čtvrtina všech škod, 2. místo drží Egypt, na 3. se už dostalo Turecko.

Průměrná výše škod v letošní sezoně dosáhla částky 8.500 korun, což je srovnatelné s rokem 2017. Největší podíl tvořily škody z léčebných výloh. Z pohledu počtu škod dramaticky přibylo tzv. „velkých škod“ nad 100.000 korun, a to o celých 40 %, přičemž jejich průměrná výše dosahovala částky 250.000 korun. Největší nárůst nákladů na škody zaznamenalo pojištění zavazadel, a to o 76 %. Vzrostla také průměrná výše škod z pojištění storna na 18.500 korun.   

Srpen je nejrizikovějším měsícem léta
Nejvíce letních škod pojišťovna evidovala v srpnu, kdy klienti nahlásili 40 % letních škod. Mezi nejčastější zdravotní komplikace patřily stejně jako loni gastroenteritidy, záněty uší a očí nebo kožní alergie. „Na rozdíl od loňska už nebylo tolik případů, kdy lidé během jedné dovolené měli dva různé zdravotní problémy současně. K tomu dopomohlo nové nastavení spolupráce s klinikami v Egyptě,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny a dodává „I přesto je Egypt stále destinací, ve které sledujeme 2-3krát vyšší frekvenci škod než v jakékoli jiné destinaci.“



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy