Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  05.10.2018 09:09:53

Aleš Michl se stane novým členem bankovní rady ČNB (Ranní zpráva z finančního trhu)

Včerejší zprávou dne je potvrzení Aleše Michl jako nového člena bankovní rady ČNB. Domácí centrální banka tak přivítá ekonoma, který preferuje silnou korunu. Zařadit by se tak mohl do jestřábího křídla. Investoři ve světě však dnes budou sledovat hlavně americká čísla z trhu práce. I přes působení hurikánu Florence očekáváme další velmi dobrý výsledek.

Americký trh práce ukáže sílu hurikánu Florence navzdory

Dnešní report z amerického trhu práce podle nás ukáže, že tvorbu nových pracovních míst nezastavil ani hurikán Florence. To ve středu naznačily již statistiky společnosti ADP a ukazuje na to i ISM index. Hurikán si přesto vybral svou daň a ze statistiky podle nás ukrojí dvacet tisíc pracovních míst. To paradoxně pomůže průměrným výdělkům k vyššímu růstu. Míra nezaměstnanost by měla dorovnat své minimum z tohoto cyklu, když podle našeho odhadu klesla na 3,8 %.

Německé tovární objednávky letos investorům nedělají radost. Jejich výsledek zklamal v šesti z posledních sedmi měsíců. Není úplně jasné, co se skrývá za jejich slabostí. Je pravda, že německá ekonomika, podobně jako ta česká, trpí nedostatkem kapacity, a že vidíme nejistoty ohledně dalšího vývoje světového obchodu. Nicméně to by podle nás objednávky ještě ohrožovat nemělo. Očekáváme proto, že se v následujících měsících bude tato statistika korigovat své slabší výsledky a vykáže solidní růst. Tak by tomu mělo být již dnes, když za srpen podle nás vzrostl jejich objem meziměsíčně o 1,1 %.

Euro se znovu vyškrábalo nad 1,150 USD/EUR

Včerejšek nenabídl žádná data ze světové ekonomiky a investoři se tak již připravoval na dnešní report z amerického trhu práce. Euru se včera přesto podařilo přehoupnout se zpět nad hladinu 1,150 USD/EUR, na které dnešní evropské obchodování zahájí.  

Záznam ze zasedání ČNB odhalí, kdo nechtěl zvyšovat sazby

Dnes budeme sledovat zejména zápis se zasedání ČNB. Ten totiž ukáže, kdo z bankovní rady nezvedl ruku pro zvyšování sazeb. Hlavními podezřelými jsou viceguvernér V. Tomšík a člen rady O. Dědek. Zápis by také mohl naznačit, jestli se bankovní rada kloní k dalšímu zpřísnění měnové politiky na listopadovém zasedání. Data, která by nám mohla napovědět, budou zveřejněna až na začátku příštího týdne.  

Aleš Michl potvrzen jako budoucí člen bankovní rady

Prezident Zeman včera potvrdil spekulace o jmenování Aleše Michla do bankovní rady. Aleš Michl tak nahradí jednoho z odcházející dvojice viceguvernérů M. Hampla a V. Tomšíka. Současný ekonomický poradce premiéra Babiše Aleš Michl se v minulosti vyjadřoval pro silnou korunu a kritizoval kurzový závazek. Odhadujeme tak, že se zařadí spíš k jestřábům v bankovní radě. Se svým opatrným postojem k přijetí eura do bankovní rady zapadne. Dalším členem bankovní rady se podle prezidenta stane někdo, jehož jméno již prošlo tiskem. V poslední době se skloňovala zejména jména zaměstnanců ČNB, Tomáše Holuba, který vede Sekci měnovou, J. Fraita, který vede Sekci finanční stability a L. Holuba, který je zástupcem ředitele Sekce finanční stability.  

Včerejšek byl z hlediska vývoje na středoevropském trhu velmi nudný. Koruna sice včera uzavírala silnější, ale své zisky ztratila ještě před začátkem domácího obchodování a dnes se její kurz znovu pohyboval těsně pod hladinou 25,80 CZK/EUR. Bez většího pohybu zůstal polský zlotý, který nachází poblíž 4,304 PLN/EUR. Propadlíkem dne tak byl maďarský forint, který oslabil zhruba o čtvrt procenta, když se odpoledne obchodoval blízko 324,2 HUF/EUR.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688