TNBiz (TN.cz)
Volby  |  04.10.2018 23:34:02

Volby jsou už tento víkend. Jak hlasovat správně?

Už v pátek a v sobotu náš čekají komunální volby. Někde zároveň i první kolo voleb senátních. A protože způsob hlasování není zrovna nejjednodušší, připravili jsme pro vás pár rad, na co si dát pozor.

Není to ještě ani rok, co jsme hlasovali v parlamentních volbách, potom přišly prezidentské, a koncem týdne už zase budeme svůj hlas vhazovat do volební urny. Tyto volby se ale od předcházejících liší.

Prvním rozdílem je, že zatímco třeba ve volbách do Poslanecké sněmovny můžete vybrat konkrétního kandidáta zakroužkováním. Při volbách komunálních se křížkuje.

Hlasovací lístky do voleb do zastupitelstev jsou tištěny oboustranně, takže volič by měl dát pozor na to, že i na druhé straně mohou být kandidáti které by rád volil. Hlasovat můžete jak pro jednu konkrétní stranu, tak i pro jednotlivé kandidáty z různých politických uskupení.

Způsoby, jak vybírat, jsou tři:

1. Označit křížkem ve čtverečku v záhlaví sloupce před názvem volební strany pouze jednu volební stranu. Tím je dán hlas kandidátům této volební strany v pořadí dle hlasovacího lístku v počtu, kolik činí počet členů zastupitelstva obce, který má být v obci volen.

2. Označit v rámečcích před jmény kandidátů křížkem toho kandidáta, pro kterého hlasuje, a to z kterékoli volební strany, nejvýše však tolik kandidátů, kolik členů zastupitelstva obce má být zvoleno.

3. Kromě toho lze oba způsoby, popsané v předchozích bodech, kombinovat, a to tak, že lze označit křížkem jednu volební stranu a dále v rámečku před jménem kandidáta další kandidáty, pro které hlasuje, a to v libovolných samostatných sloupcích, ve kterých jsou uvedeny ostatní volební strany. V tomto případě je dán hlas jednotlivě označeným kandidátům. Z označené volební strany je dán hlas podle pořadí na hlasovacím lístku pouze tolika kandidátům, kolik zbývá do počtu volených členů zastupitelstva obce.

 

Podrobné informace o způsobu hlasování ve volbách do zastupitelstev obcí v roce 2018.
Seznam kandidátů pro volby do zastupitelstev obcí

Pro to, aby byl hlas neplatný, stačí málo - například když nezakřížkujete nic, nebo naopak když zvolíte víc kandidátů, než je možné. Natržený, zmačkaný nebo ušpiněný lístek nevadí.

Volby do senátu
Po obdržení úřední obálky, případně hlasovacích lístků, vstoupí volič  do prostoru určeného k úpravě hlasovacích lístků. Pokud se volič neodebere do prostoru určeného pro úpravu hlasovacích lístků, nebude mu hlasování umožněno. 

V tomto prostoru volič vloží do úřední obálky žluté barvy jeden hlasovací lístek žluté barvy pro kandidáta, pro kterého se rozhodl hlasovat. Hlasovací lístek se nijak neupravuje.

Informace o způsobu hlasování ve volbách do Senátu Parlamentu České republiky v roce 2018 
Seznam kandidátů dle volebních obvodů

Hlasovat nemůžete kdekoliv. O tom, kam jít už vás měl informovat starosta, oznámení může viset třeba na úřední desce obecního úřadu. Využít ale mohl i rozhlas nebo místní tisk.

V těchto volbách mohou volit pouze lidé, kteří mají v dané obci trvalé bydliště. U cizinců je to pak tam, kde jsou trvale přihlášení. Voličské průkazy se tak pro komunální volby nevydávají.

Více informací a výsledky na volby.kurzy.cz.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688