Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  04.10.2018 15:15:44

Apple a Amazon popírají zprávy o čínském hardwarovém útoku

Společnosti Apple a Amazon popřely dnešní zprávu agentury Bloomberg, podle které jejich systémy obsahovaly zákeřné počítačové čipy. Ty tam měla umístit čínská tajná služba. Vyplývá to z prohlášení společností. Jejich akcie jsou v předburzovní fázi v červeném, futures na Apple ztrácejí 0,6 %. V mínusu jsou ale dnes i futures na hlavní americké akciové indexy.

Bloomberg Businessweek s odvoláním na 17 nejmenovaných zdrojů ze zpravodajských služeb a firem uvedl, že čínští špióni umístili počítačové čipy do zařízení zhruba 30 společností, ale také mnoha amerických vládních agentur. To Pekingu mělo umožnit tajný přístup k vnitřním sítím.

Amazon v prohlášení zveřejněném na Bloombergu uvedl, že nenalezl žádné důkazy, které by potvrzovaly tvrzení o škodlivých čipech nebo modifikaci hardwaru. Také Apple prohlásil, že nikdy nenašel škodlivé čipy, nezjistil manipulaci s hardwarem nebo záměrně způsobenou zranitelnost serveru.

Podle zprávy Bloombergu škodlivé čipy umístila jednotka Čínské lidové osvobozenecké armády, která pronikla do dodavatelského řetězce hardwarové firmy Supermicro. Předpokládá se, že operace se měla zaměřit na cenná obchodní tajemství a vládní sítě.

Zástupci Supermicro v evropské centrále v Nizozemsku uvedli, že nemohou poskytnout ke zprávě okamžitý komentář.

Ve společnosti se stále častěji objevují obavy, že se zahraniční tajné služby infiltrují do amerických vládních úřadů a společností prostřednictvím tzv. útoků na dodavatelské řetězce. Tyto obavy jsou hlavně u útoků z Číny, kam mnoho globálních technologických firem zadává svoji výrobu.

Americká vláda ve středu varovala, že skupina hackerů obecně známá jako cloudhopper zahájila útok na poskytovatele technologických služeb s cílem ukrást data jejich klientů. Skupinu cloudhopper západní firmy zabývající se kybernetickou bezpečnostní spojují s čínskou vládou. Varování přišlo poté, co odborníci dvou významných amerických firem z oblasti kybernetické bezpečnosti varovali, že aktivita čínských hackerů v době eskalace obchodní války mezi Washingtonem a Pekingem vzrostla, napsala agentura Reuters.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688