Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.10.2018 11:19:15

Kdy je načase bát se dluhů

Profesorka ekonomie Stephanie Keltonová ze Stony Brook University se v rozhovoru se známým ekonomem Noahem Smithem zveřejněném na Bloombergu věnuje jedné z klíčových ekonomických otázek současnosti: Kdy je načase začít se obávat rozpočtových deficitů? Ekonomka uvedla, že projekce rostoucích rozpočtových deficitů americké vlády v ní nebudí panické obavy, pozoruhodná je ale jiná věc: „Republikáni provedli stimulaci v řádu 2 bilionů dolarů v době, kdy téměř všichni tvrdili, že by tak činit neměli, protože ekonomika se nachází blízko stavu plné zaměstnanosti.“ Jenže nyní se ukazuje, že zatím žádný velký problém nevznikl, nezaměstnanost se mírně snížila, inflace je pod kontrolou, důvěra podniků se nachází na velmi vysokých úrovních a růst zrychlil.

Smith na tuto úvahu namítá, že popsaný vývoj může být také důkazem nízké efektivity stimulace provedené přes snižování daní. „Existují důvody se domnívat, že multiplikátory jsou při snižování daní menší než multiplikátory u vyšších vládních výdajů. A že multiplikátory leží během boomu níž než multiplikátory během recese. Z toho bychom také mohli usuzovat, že k velké stimulaci vlastně nedošlo a ekonomické oživení probíhá z jiných důvodů. Takže možná hromadíme dluhy jen kvůli tomu, abychom posunuli daňový systém do větší regrese,“ uvedl ekonom. A dodal, že pro stranu amerického prezidenta je rozhodující, jak si vede soukromý sektor, na rozpočtové deficity zase tolik nehledí. Jinak řečeno, nezajímají je vládní deficity, ale přebytky soukromého sektoru.

Keltonová s ním souhlasila, že „jsou lepší způsoby, jak použít 2 biliony dolarů“, a „republikáni je použili zejména k daňové úlevě pro velké korporace a nejbohatší lidi v USA“. „Deficity se mohou vyšplhat příliš vysoko a pak roste riziko akcelerující inflace. Ale mohou být i příliš nízké. V takovém případě okrádají ekonomiku o důležitý zdroj příjmů, tržeb a zisků. V určitém bodě dojde i nyní k oslabení agregátní poptávky a expanze skončí. S ohledem na současný inflační vývoj se ale nedomnívám, že by současné deficity byly hrozbou. Pokud je něco hrozbou, pak je to možná přehnaná reakce Fedu na tyto deficity,“ tvrdí ekonomka.

Smith následně poukazuje na to, že inflace vyvolaná deficity může růst pomalu a pak je dostatek času na ni reagovat. V takovém případě není důvod k větším obavám. Nicméně může nastat i možnost, že rozpočtové deficity vyvolají prudce zrychlující inflaci. Jinak řečeno, ekonomika se může náhle přesunout z nízkoinflační rovnováhy do rovnováhy vysokoinflační a my nikdy nezjistíme, kdy nastal klíčový bod zlomu. A jelikož je trh práce nyní tak silný, zdá se, že potenciální přínosy velkých deficitů jsou relativně malé, zatímco vznikající rizika vážná. „A to není právě ta nejvýhodnější sázka na světě,“ uzavřel Smith.

Zdroj: Bloomberg



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

06.05.2022Je už (zase) načase kupovat růstové akcie? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
12.07.2021Kdy jsou vládní dluhy ještě udržitelné? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688