Češi nakupují miliony baterií, recyklují ale jen jednu třetinu

TNBiz, 4.10.2018

Češi kupují stále více baterií. Ročně se jich u nás prodá 200 miliónů. Jenže i když jsme se oproti předchozím rokům v recyklaci polepšili, zhruba dvě třetiny baterií s nebezpečnými kovy dál končí v popelnicích.

V loňském roce se na českém trhu prodalo 3 667 tun baterií. A podle odborníků to letos bude ještě víc. "Počet baterií nám narůstá. Najdeme je v domácnosti v dálkových ovladačích, v hodinkách a na dalších místech," řekl TV Nova Petr Kratochvíl, jednatel společnosti recyklující baterie.

V České republice se každý den prodá 400 tisíc tužkových baterek. Každou minutu jich tedy z regálů obchodů zmizí více než 277. Jedna tužková baterie měří pět centimetrů, pokud bychom všechny, které se za den prodají, naskládali za sebe, dostaneme se na vzdálenost dvaceti kilometrů.

Češi se oproti předchozím rokům zlepšili v jejich recyklaci. Podle statistik v loňském roce každý z nás do speciálních boxů odevzdal šest a půl baterie.

Jenže ročně jich koupíme dvě stě milionů kusů a ve speciálních kontejnerech tak skončí pouze každá třetí baterka. Zbylé končí v odpadu, přestože obsahují nebezpečné látky.

"Zákazníci nosí rok od roku čím dál více baterií, například za loňský rok nám přinesli víc jak 120 tisíc kusů," prozradila Iva Pavlousková, mluvčí prodejny elektra.

Recyklačními odborníky jsou lidé v Jihomoravském kraji, ti vloni vytřídili 258 gramů na obyvatele. Za nimi skončila Vysočina s 222 gramy. Zahanbit se nenechali ani Středočeši a Pražané.

"K slabšímu kraji v třídění baterií patří Moravskoslezský kraj, Karlovarský a Ústecký, ale těmto krajům se nedaří třídit ani jiné typy odpadů," dodal mluvčí společnosti recyklující baterie Petr Kratochvíl.

Odborníci v následujících týdnech očekávají další nárůst prodeje baterií. Nejvíc se totiž prodávají před Vánoci.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy