Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  03.10.2018 13:30:11

Dr. Zkáza znovu varuje: Krize přijde v roce 2020

Svět už nějakou dobu těší synchronizovaný růst globálního hospodářství. Tempo expanze ekonomiky ale bude klesat, jelikož stimuly, mimo jiné v podobě podpůrných opatření centrálních bank, se vyčerpávají. Finanční krize následovaná recesí přijde nejpozději v roce 2020, tvrdí ekonom Nouriel Roubini alias Doktor Zkáza a výkonný šéf konzultační a analytické společnosti Rosa & Roubini Associates Brunello Rosa.

Roubini a Rosa přišli s několika důvody, proč by hospodářský růst měl nejpozději v roce 2020 skončit. A současně shodně tvrdí, že recese, jež svět čeká, bude z prostého důvodu možná ještě horší než ta poslední.

Americké fiskální stimuly, které růst ekonomiky Spojených států vytlačily nad 2 %, budou podle Roubiniho a Rosy působit jen krátkodobě. Problém vidí také v načasování těchto stimulů. Přišly v nesprávný čas, takže budou vzhůru tlačit inflaci, a tím nutit Fed k dalšímu zvyšování úrokových sazeb, v důsledku čehož dojde k utažení podmínek na úvěrovém trhu, který je jedním z hnacích motorů současného hospodářského růstu.

Tempo ekonomického růstu nepochybně ovlivní i obchodní války mezi USA a Čínou, Evropskou unií, Mexikem nebo Kanadou. Negativní vliv na americkou ekonomiku bude mít také Trumpovo odmítání migrantů, bez nichž se stárnoucí americká populace obejde jen stěží.

Čína se podle Roubiniho a Rosy bude muset co nejdříve vyrovnat s výraznou nadprodukcí, nechce-li zažít tvrdé přistání, a rozvíjející se trhy budou nadále pod tlakem geopolitiky i zpřísňování měnových podmínek Fedu, zejména v případě zemí s velkým objemem dluhu v zahraničních měnách. Problematický je i evropský populismus, který v zemích jako Itálie může vést k nesystematickému zadlužování.

Na akciových trzích vysílají varovné signály valuační ukazatele, které jsou vysoko nad dlouhodobými průměry, a drahé jsou rovněž nemovitosti.

Roubini a Rosa navíc upozorňují, že jakmile příští krize propukne, bude pro politické a měnové autority extrémně těžké s ní bojovat. "Zadlužení je již prakticky ve všech světových regionech mimořádně vysoké a velké centrální banky stále nedokázaly navrátit své měnové politiky do normálu, takže při zavádění nových podpůrných opatření budou výrazně limitované," uzavírají.

Další článek: Generace vystrašených 






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688