TNBiz (TN.cz)
03.10.2018 07:19:17, aktualizováno 08:31:07

V indonésii vybuchl na ostrově Sulawesi vulkán Soputan

Indonésii postihuje jedna katastrofa za druhou. Po zemětřesení, při kterém zemřelo přes 1200 lidí a následné vlně tsunami vybuchl na ostrově Sulawesi vulkán Soputan. Prach a popel z erupce se vznesl do zhruba 4 kilometrů, kolem sopky byla vytyčena bezpečnostní zóna.

Ostrov Sulawesi čelí další přírodní hrozbě. Po zemětřesení a vlně tsunami se probudil stratovulkán Soputan, který ve středu do vzduchu vychrlil ohromné množství popela a prachu, které se vznesly do výšky kolem čtyř kilometrů, uvádí indonéská geologická agentura.

Místním úřady doporučily, aby se k místu nepřibližovali. Kolem sopky byl vyhlášen čtyřkilometrový bezpečnostní perimetr.

Sopečný prach a popel vítr odnáší směrem na západ až severozápad, v oblasti byl vyhlášen třetí stupeň ohrožení. Zatím nejsou hlášeny žádné škody ani oběti na životech či zranění.

Erupce přišla jen pár dní po strašlivém zemětřesení a následné vlně tsunami, při kterém zemřelo nejméně 1234 lidí. V nejhůře postižených oblastech stále probíhají bezpečnostní práce, i přes delší čas od přírodní katastrofy.

Obyvatelé hůře přístupných poznamenaných oblastí, jako je například další velké město Donggala, si stěžují, že k nim stále nedorazila žádná humanitární pomoc. Místní představitelé z Donggaly uvedli, že město nutně potřebuje základní potraviny, pitnou vodu a palivo. Podle úřadů dodávky pomoci do Donggaly komplikují především neprůjezdné silnice.

Ani do Palu dosud nedorazila větší dávka pomoci a rozhořčení obyvatelé začali rabovat obchody. Reportéři agentury Reuters popsali, že byli svědky vyplenění jednoho z obchodů asi stovkou lidí, kteří se hádali a prali o ukradené oblečení, toaletní potřeby, přikrývky, vodu a další zboží. Rabování přihlíželo asi 20 policistů, kteří však nezasahovali. Vládní úřady uvedly, že lidé si mohou brát základní zboží a obchody budou odškodněny později.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty