sanep.cz (SANEP)
Z domova  |  03.10.2018 07:14:53

Desítka nejpalčivějších problémů Čechů: Byrokracie, korupce, cenou nájmů a vody ...

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP pro TV NOVA se zaměřil na největší problémy, které zatěžují nadpoloviční většinu domácí populace. Z nich následně bylo vybráno deset největších problémů, s nimiž je nespokojena nadpoloviční většina domácí populace.

Z této desítky nejpalčivějších problémů je nejvíce Čechů nespokojeno s úrovní byrokracie, což uvedlo v souhrnu 86,7% obyvatel ČR. Je tak zřejmé, že kontakt s úřady je pro drtivou většinu obyvatel ČR většinou traumatický.

Stejně tak ovšem je v souhrnu 84,9%, tedy více jak čtyři pětiny domácí populace, nespokojeno s korupcí, klientelismem a korupčními kauzami, které jsou nedílnou součástí zpravodajství v rámci domácí politické scény.

Dlouhodobým problémem, který navíc ještě eskaluje je stav a kvalita silnic, s ní je v souhrnu nespokojeno 78,1% veřejnosti.

Dalším problémem, s nímž je nespokojeno v souhrnu 74,2% veřejnosti, je cena nájmů, která zejména v Praze, ale i v dalším větších městech naší země každým rokem rapidně stoupá.

V posledních letech se rovněž vynořuje další zátěž pro kapsy občanů ČR a tou je cena vodného-stočného, s níž je v souhrnu nespokojeno 73,5% dotázaných obyvatel ČR. I zde se to týká zejména větších měst, ale zjevně se jedná o problém i na většině území ČR.

Vedle stoupajících cen nájmů se pochopitelně zvedají i ceny nemovitostí a pozemků, což představuje problém v souhrnu 73,3% domácí populace.

I přesto, že ČR patří mezi nejbezpečnější země i drobná kriminalita je pro řadu lidí zátěží znepříjemňující život. Tedy alespoň pro v souhrnu 63,1% veřejnosti, která je s úrovní kriminality nespokojena.

Zejména pro důchodce, nízkopříjmové skupiny obyvatel a rodin je pak zásadním problémem cena potravin, s níž je v souhrnu nespokojeno 59,4% dotázaných obyvatel ČR.

Zejména ve srovnání s ostatními státy EU je problémem pro nadpoloviční část domácí populace výše platu, s níž je v souhrnu nespokojeno 58,5% veřejnosti.

Neméně velkým problémem je pak výše starobního důchodu, kterou vedle samotných důchodců, řeší jak lidé, kteří se blíží důchodovému věku, tak i děti mající rodiče v důchodovém věku. Není tak překvapením, že s výší důchodů je v souhrnu nespokojeno 57,3% veřejnosti.

Uvedená desítka nejpalčivějších problémů, které zatěžují nadpoloviční většinu domácí populace, jsou reflexí, která sice neodráží lokální a individuální problémy, které se liší regionem i velikostí a místem bydliště, ale signalizují závažné celospolečenské problémy, které představují problémy většiny obyvatel naší země, které jim stěžují jejich životy.

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl pro TV NOVA proveden ve dnech 26.– 28.září 2018 na vybrané skupině 1.129 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.




Výsledky tohoto průzkumu jsou k dispozici ke stažení:
 stáhnout výsledky průzkumu
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688