uamk.cz (ÚAMK)
Auto Moto  |  02.10.2018 21:13:05

Vhodnou dobou tankování ušetříte za život až čtvrt milionu (v Německu)


Budeme-li hovořit o tom, kdo a co má největší vliv na cenu pohonných hmot, určitě budeme muset začít situací v zemích, kde se ropa těží. Jakmile jsou dané regiony neklidné, ve válečném stavu, cena za barel roste. Druhým významným faktorem je daňpohonných hmot, kterou stanoví každý stát podle toho, jak potřebuje zaplnit státní pokladnu. Pak už jsou na řadě „drobnosti“ míra konkurence, atraktivita či naopak daného místa pro motoristy, a čas. Ano – denní doba rovněž hraje, a to významnou roli. Jak potvrdil průzkum ADAC, partnera ÚAMK, na celkem 14 000 čerpacích stanic v Německu.

Co studie německého automotoklubu ukázala? Fakt, který má svoji logiku – jakmile nastupuje čas, kdy je rostoucí zájem motoristů o tankování, ceny rostou, je-li zájem v daných hodinách dne nižší, ceny se snižují. Že nad tím lze mávnout rukou? Jistě, ale vězte, že studie ADAC ukázala, že nejvyšší rozdíl mezi nejvyšší a naopak nejnižší cenou může činit během jediného dne u téže čerpací stanice až 8 centů, tedy 2,10 na litr. Tedy na jedné nádrži, podle její velikosti, ušetříte nebo ztratíte 100 a při pravidelném týdenním tankování zhruba 400 měsíčně. Za rok to může být 5 000 , to už je podstatný rozdíl. Za 10 let ježdění z vozem je to už 50 000 a během celého života (řekněme 50 let řízení auta) motoristy může šofér ušetřit nebo přijít o čtvrt milionu korun. Ještě stále vám to přijde jako drobnost, nad níž je třeba jen mávnout rukou?

Pokud motorista pečlivě zvažuje, kdy je vhodné tankovat, pak se vyhne trojici časů tankování: mezi 6 až 9 hodinami ranní, mezi polednem až 14 hodinou a pak mezi 17 až 18 hodinami.

Jak jsme uvedli, má to zcela jasnou logiku – jedete do práce a cestou natankujete. Jedete na oběd a cestou se zastavíte na čerpací stanici, no a nakonec nejméně často, přesto, zajedete tankovat po práci, cestou domů. To ale většinou pospícháme domů, takže z oněch tří „zdraženípohonných hmot, je toto nejnižší a na nejkratší dobu. V průměru asi o půl koruny na litru, a po dobu jen asi 1,5 hodiny.

A jak je tomu z opačné strany, tedy kdy nejlépe tankovat? Podle německých statistik je to mezi 19 hodinou až 21 hodinou. To je cena trvale a prakticky na většině čerpacích stanic nejnižší. Pak už zase vstupuje do hry snaha „odradit“ motoristy od zajíždění na čerpací stanice hlavně proto, aby byl pro okolní obyvatele zachován co nejvyšší klid. Ceny tudíž bezmála kolmo rostou vzhůru až o 2,10 a více.

Takže – odborníci ÚAMK na letní cestování přidávají jednu jasnou radu: při cestě na jih je nejlevnější tankovat v Čechách, pokud jde o místo, pak nikoliv na dálnicích, ale mimo ně, stejně jako ne před hranicemi, kde jsou ceny podstatně vyšší. No a nakonec pokud jde o čas, volit podvečerní hodiny. Tak ušetříte.

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688