Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  01.10.2018 09:08:50

Americkými daty zamává hurikán Florence (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Ačkoliv tento týden nebude bohatý na klíčové makroindikátory, řada předstihových ukazatelů naznačí směr, kterým se velké světové ekonomiky ubírají ve druhé polovině roku. Americká měsíční data odrazí vliv hurikánu Florence, eurozóna naproti tomu vykáže solidní, avšak mírně zvolňující indikátory PMI. Polská centrální banka sazby nezmění, inflace tam totiž zůstává pod cílem a ani není tažena jádrovými cenami.

Indikátory v USA pod vlivem hurikánu Florence

Jak americký ISM index z průmyslu tak i data z trhu práce budou ovlivněna zářijovým hurikánem Florence. Ten na USA udeřil v půlce září. V indexu ISM tak proti sobě šly vlivy vyšších dodávek souvisejících s odstraňováním škod po záplavách a pomalejších dodávek z důvodu obtížné dopravní obslužnosti. Na datech z trhu práce se hurikán zřejmě podepíše menším počtem odpracovaných hodin, který povede k umělému nadhodnocení průměrných hodinových výdělků. V eurozóně zatím zůstanou indexy PMI poblíž hodnot z minulého měsíce, jak ve službách, tak v průmyslu by se měly udržet 0,3 standardní odchylky nad dlouhodobým průměrem.

Polská inflace nezmění politiku centrální banky

Polská inflace nejprve dnes ukáže 2% růst, ke kterému přispívají ceny potravin a pohonných hmot. Tato dynamika je stále nedostatečná pro polskou centrální banku, která potřebuje vidět inflaci blíže svému cíli ve výši 2,5 %. Polská centrální banka proto ve středu ponechá svou klíčovou sazbu nezměněnou na 1,5 %, dle vyjádření jejích zástupců i našeho očekávání lze zvyšování sazeb čekat až ke konci roku 2019. 

Zaostřeno na dnešek: Průmyslové indikátory z Evropy i ze zámoří

Americký průmysl nezopakuje efekt hurikánu Harvey

Zatímco loňský Harvey zasáhl Floridu a Houston, letošní Florence udeřila v Severní a Jižní Karolíně. V dopravně významném Houstonu loni došlo k výraznému dočasnému zrychlení dodávek, který měl vliv na agregátní čísla. Oproti tomu oblast zasažená Florence nemá tak velkou váhu, aby tolik ovlivnila celonárodní index. Navíc byla zasažena dopravní tepna východního pobřeží, což bude pozitivní vliv vyšších dodávek kompenzovat. V Evropě indexy PMI ukážou nepatrně vyšší údaje ve srovnání s předchozím měsícem, zejména pokles v Německu by se měl zastavit. Podle ekonomů SG totiž indexy PMI příliš negativně hodnotily vývoj na poli světového obchodu v předchozích měsících.

Jádrová inflace v eurozóně zklamala

Nepříjemným překvapením byl pro společnou evropskou měnu první odhad jádrové inflace v eurozóně. Ačkoliv se prezident ECB Draghi ve svých posledních vystoupeních ohání zesilující jádrovou inflací, data ukazují spíše opak. Euro tak oproti dolaru v pátek oslabovalo. Na našem výhledu pro politiku ECB to nic nemění: konec QE ke konci letošního roku, postupná normalizace sazeb od poloviny 2019. Jen si na růst jádrové inflace avizovaný představiteli ECB budeme muset ještě chvíli počkat. V USA zatím ekonomický sentiment podle Michiganské univerzity dosáhl nejvyšších hodnot za poslední půlrok.

Důvěra v české ekonomice zůstává vysoká

Dlouhotrvající konjunktura v české ekonomice se odráží v dobré náladě průmyslníků. Ti profitují ze silné domácí i zahraniční poptávky, všeobecným problémem je ale nedostatek pracovní síly. I proto čekáme u indikátoru PMI již mírný pokles. Je také možné, že zářijová data silněji odrazí vliv narůstajících vnějších rizik.

Trh se dostal pod tlak holubičího vyznění komunikace ČNB

Ačkoliv středeční zasedání ČNB přineslo očekávané zvýšení sazeb, část trhu zaskočilo vyznění následné tiskové konference. Guvernér Rusnok totiž odmítl naznačit, zdali přijde další zvýšení sazeb ještě v letošním roce. Podle našeho očekávání odkázal na následující prognózu, která poodhalí víc o načasování růstu sazeb. To se ukázalo jako velké zklamání pro trh naladěný na jestřábí notu. Koruna tak následně odepsala přes půl procentního bodu a v pátek se v průběhu dne dostala až na 27,78 CZK/EUR. Reagoval i trh úrokových sazeb (swapů), kde došlo ke snížení v rozsahu pěti bazických bodů.

Podle nás ale obchodníci obrazně stahují kalhoty, když brod je ještě daleko. Nedivíme se, že se guvernér odmítl uzamknout do slibů ohledně růstu sazeb hned na dalším zasedání. Čekáme, že nová prognóza ČNB, která bude podkladem pro listopadové zasedání, naplno ukáže nutnost zvyšovat sazby kvůli napjatému trhu práce a rostoucím mzdovým nákladům produkce, které udržují inflaci bezpečně nad 2% cílem. Proto podle nás bankovní rada v listopadu nakonec odhlasuje další zvýšení sazeb 0,25 procentního bodu.

Autor: Jakub Matějů

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688