TNBiz (TN.cz)
30.09.2018 14:33:48

Medikán udeřil v Řecku. Povodně i tornáda zasáhly Peloponés

Do Řecka dorazil medikán Zorba, který zasáhl poloostrov Peloponés, kde napáchal obrovské škody. Silný vítr, povodně i tornádo se přehnaly přes území. Lidé byli evakuováni, někteří zůstali uvěznění se svými auty v zatopených ulicích a záchranáři je museli vyprošťovat. Medikán by se měl v neděli přesunout přes Egejské moře a dorazit do Turecka.

V sobotu se přes Peloponéský poloostrov v Řecku přehnal medikán Zorba, který zasáhl sever poloostrova a pokračoval blízko Athén. Z vesnice Nea Kios museli být lidé evakuováni, jelikož byla vesnice částečně zatopena a vypadl elektrický proud. Povodně zasáhly i další oblasti poloostrova a napáchaly škody, informoval web ekathimerini.com.

Rozvodněné řeky braly auta sebou, moře zase potápělo jachty. Záchranáři také vyprošťovali uvězněné řidiče z aut a pomáhali lidem dostat se z jejich zatopených domů. Pobřeží poloostrova zasáhlo také tornádo, před kterým byli obyvatelé varováni.

Trajekty byly u přístavů poblíž Athén zrušeny a letadla musela být odkláněna, což si vyžádalo i zpoždění letů. Hlavní silnice, která spojuje Athény a Peloponés, byla uzavřena, kvůli povodním.

 

Medikán Zorba by měl postupovat přes Egejské moře do Turecka. Ve všech oblastech byl vyhlášen vysoký stupeň rizika. Rychlost větru by totiž měla podle některých zdrojů dosahovat v nárazech až 200 km/h.

Methoni Marathopolis Argos Kalamata Kiato

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty