TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  27.09.2018 08:29:35

V Česku chybí řemeslníci. Na klempíře, tesaře nebo pokrývače si počkáte i rok

V Česku zoufale chybějí vyučení řemeslníci. Podle Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů schází v Česku aktuálně přes tři tisíce odborníků. A situace se v blízké době nezlepší, mladým se do studia těchto oborů nechce, zatímco zkušení řemeslníci odcházejí do důchodu.

"Obecně je nejméně pokrývačů, řada škol nemá v tomto oboru v letošním školním roce v prvních ročnících žádné učně. Věřím ale ve zlepšení situace, potenciální noví žáci i jejich rodiče již vidí, že absolventi právě těchto oborů mají o jistotu uplatnění a dobrou finanční odměnu po vyučení postaráno,“ má jasno ředitel Střední odborné školy Jarov Miloslav Janeček.

 

Problém je i v tom, že když už žáci nastoupí do školy, aby se vyučili tesaři, klempíři či pokrývači, často v oboru nevydrží nebo se po škole věnují něčemu úplně jinému.

 

"Reálně tak školy vyučí jen kolem stovky tesařů, pokrývačů a klempířů ročně,“ zoufá si Ivan Dvořák, cechmistr Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů České republiky.

 

 

 

Kvůli nedostatku řemeslníků je těžké nejen vůbec nějakého sehnat, ale zákazník pak ještě musí počkat, než dodělá zakázky, které nabral dřív. Na kvalitní klempíře, tesaře nebo pokrývače lidé čekají i rok.

 

Cechmistr Dvořák přitom upozorňuje, že na trhu je i spousta amatérů, kteří využívají vysoké poptávky, ale odvádějí neodbornou práci.

 

"Zárukou správného výběru je oslovení řemeslných cechů. Cech členy pečlivě kontroluje a zákazníkům garantuje vysokou kvalitu práce i adekvátní cenu. Navíc pokud člen cechu odvede nekvalitní práci, může se zákazník obrátit přímo na cech a ten zjedná nápravu, případná reklamace je tedy o hodně snazší,“ uvádí Ivan Dvořák.

 

Ředitel Janeček přitom nechápe, proč se mladí vyhýbají právě těmto oborům. Podle něj je totiž po nich největší poptávka, práce je spousta a výdělky vysoké.

 

"Výjimkou není nástupní plat 30 tisíc korun, zkušenější řemeslník si průměrně vydělá kolem 50 tisíc měsíčně. Firmy navíc lákají řemeslníky na různé benefity v podobě dovolené navíc, úpravy pracovní doby podle potřeby nebo proplácení cestovních nákladů,“ tvrdí Janeček.

 

 

 

Obává se ovšem, že problém s nedostatkem řemeslníků jen tak nezmizí. Jednak proto, že staří mazáci posupně odcházejí do penze.

 

"Navíc reálně hrozí riziko, že i když se zájem o řemesla začíná pomalu zvedat, nebude mít mladé za chvíli kdo učit. Už nyní začíná být totiž velký problém sehnat na některé obory nové pedagogy,“ uzavřel Janeček.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688