Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  26.09.2018 14:37:36

ECB: Dlouhá obchodní válka by více než Čínu poškodila USA


Dlouhá obchodní válka by více než Čínu poškodila Spojené státy. V prvním roce by snížila růst světového hospodářství o tři procentní body, růst samotných USA pak o dva procentní body. Uvádí to studie, kterou dnes zveřejnila Evropská centrální banka (ECB). Studie nevycházela z aktuální situace světového obchodu, pouze simulovala zavedení desetiprocentních cel na veškeré zboží dovážené do USA a reciproční uvalení desetiprocentního cla ze strany všech zemí na dovoz z USA.

Čína by totiž podle tohoto scénáře byla schopna zvýšit vývoz do třetích zemí, odkud by vytlačila americké výrobky nově zatížené cly.

Obchodní války jsou "dobré a dají se snadno vyhrát", řekl v březnu americký prezident Donald Trump a vzápětí uvalil cla na dovoz hliníku a oceli do USA a další cla na některé čínské zboží. Ze studie přitom vyplynulo, že do horší pozice se vmanévruje země, která obchodní válku sama rozpoutá. Reciproční opatření ostatních států totiž sníží životní úroveň jejího obyvatelstva a vedou ke ztrátě pracovních míst, uvádějí analytici ECB.

Odhadují také, že jejich teoretický scénář by měl za následek výrazné oslabení vývozu z USA. "Podle tohoto modelu by americké firmy méně investovaly a nabíraly méně nových zaměstnanců, což by tento negativní efekt ještě umocnilo," píší. To by spolu s vyššími cenami zboží dováženého ze zahraničí v konečném důsledku převážilo možné pozitivum, kterým by mohl být obrat amerických spotřebitelů k domácím výrobkům a s ním spojený růst domácí ekonomiky.

Reálně oznámil Washington v pondělí uvalení desetiprocentních cel na dovoz čínského zboží v objemu 200 miliard dolarů (4,4 bilionu ) ročně a od ledna chce tento poplatek zvýšit na 25 procent. Čína v reakci zavedla celní poplatky ve výši pět až deset procent na dovoz z USA v objemu 60 miliard dolarů (1,3 miliardy ) a rovněž pohrozila, že může opatření ještě rozšířit.

Analytici použili počítačové modely vytvořené samotnou ECB a Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Předpokládají, že na globální ekonomiku by negativně dopadl i chaos, který by vzájemné uvalování cel mohlo vyvolat na akciových a dluhopisových trzích. Takovéto nepřímé následky se ale dají přesněji určit jen s obtížemi, uzavírají autoři studie.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688