Jaké chyby nedělat při prořezáním stromů a keřů na podzim?

Jak na správný řezPřed zazimováním zahrady je vhodné přistoupit ještě k posledním úpravám porostů. Konkrétně by se naše pozornost měla zaměřit na stromy a keře, které vyžadují zásah v podobě prořezání či zastřižení. Vše je potřeba provést s citem, aby zeleň přezimovala bez újmy a nabrala sílu na další sezónu. Jak na to a jakých chyb se vyvarovat, poradí Petr Tichý, specialista ze společnosti HECHT.

Které stromy a keře prořezat
Na podzim ořezáváme vybrané ovocné stromy a některé okrasné keře. Ty natahují zpět do kořenů potřebnou mízu, a pokud se správně neošetří, nezastřihnou, mohly by během zimy uhynout. Zaměřte se především na větvemi obtěžkané stromy, kterým se nedostává dostatek světla. Bez zásahu by takové stromy nemusely mít na jaře dost síly na vyrašení nových pupenů. Stejně tak je potřeba zbavit stromy a keře suchých, odumřelých nebo nemocných větví, které je zbytečně oslabují.

Chyba: Prořezávání jiných než ovocných stromů. Každý strom má svou ideální roční dobu, kdy je vhodné jej prořezávat.

Jak na správný řez
Podzimní řez je třeba vždy provést šetrně a v menším rozsahu, než je tomu u jarního prořezávání stromů. U ovocných stromů zastřiháváme v místě větvení nebo nad pupenem. Řez se provádí pod úhlem 30 až 45 stupňů. U mladých stromků provádíme pouze takzvaný výchovný řez, aby stromek rostl správně a byl zajištěn správný poměr mezi kořenovou a nadzemní částí. U vzrostlých plodících stromů provádíme pouze udržovací řezy, kdy se odstraní pouze suché nebo nevyhovující větve. U starých zanedbaných stromů můžeme prořezávat o něco více, tak aby se stromům navrátila jejich vitalita a měly dostatek sil na jaře opět obrazit. U řezů větších než 3 cm je potřeba místo ošetřit speciálním přípravkem.

Chyba: Příliš radikální řez může stromy oslabit tak, že nepřežijí mráz.

Čím prořezávat
„Prořezáváme zejména pilkami a prostříháváme nůžkami. Jednoruční nůžky jsou vhodné pro mladé výhony, obouruční nůžky nebo zahradní pilka pak pro silnější výhony. Použít lze také univerzální nebo teleskopické zahradní nůžky. Ostří může být jednostranné, které se hodí na suché a tvrdé dřevo, nebo oboustranné, které se hodí pro mladé, zelené výhony a lze jím odstřihnout větev přímo u kmene,“ doporučuje Petr Tichý, specialista ze společnosti HECHT.

Chyba: Na podzimní prořezávání stromů nepoužíváme motorové pily ani jiné stroje, které by způsobily příliš hluboké řezy v nesprávném úhlu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada