Českým pivovarům chybí sládci, perou se o ně i v zahraničí

TNBiz, 25.9.2018

I když je Česko pivařskou velmocí, začíná se potýkat s nedostatkem sládků. Rychle totiž přibývají nové mini pivovary a o naše sládky je zájem i v zahraničí.

Nejeden Čech s jistotou řekne, že české pivo chutná nejlépe. Vaří ho taky jedni z nejlepších sládků v Evropě. Těch je ale na stovky minipivovarů málo. Jejich nedostatek řeší třeba majitel pivovaru Milenium Jiří Havlice z Ústí nad Labem.

“Sládci nejsou nikde, nás se ten problém taky týká, jelikož naše paní sládková nám taky chce odejít. Zatím ale slíbila, že než si najdeme jiného sládka, tak bude vařit u nás,“ řekl Havlice.

Bez sládka je ohrožený chod celého pivovaru. Najít nového dá ale Jiřímu Havlicovi pořádnou práci. “Sládka najít je problém, protože třeba sládci, kteří jsou externí, objíždí čtyři pivovary a vaří i na více pivovarech najednou,“ doplnil.

V zahraničí se o České sládky perou. Hlavně kvůli jejich vzdělání a kvalitní přípravě. “V jiných zemích neexistují střední a vysoké školy, které jsou zaměřené na výrobu piva. To je jenom u nás,“ vysvětlil vrchní sládek pivovaru Staropramen Zdeněk Lux.

Zahraničí láká sládky především na vyšší platy. Začínající sládek si u nás ale vydělá nad průměrem - zhruba 35 až 40 tisíc. Na vyšších pozicích to může být i dvojnásobek.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky