Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  25.09.2018 11:31:28

Coface: Mezi 500 největšími firmami v CEE je 67 českých, o 4 méně než vloni



Coface zveřejnila desátý ročník žebříčku TOP 500 společností v regionu střední a východní Evropy:

 

Po Polsku a Maďarsku má Česko v žebříčku Coface CEE Top 500 třetí nejvyšší počet firem, mezi 12 sledovanými trhy ale své pozice již několik let ztrácí

 

 

 

· firmyregionu CEE generují zisky na vlně nejvyššího tempa růstu HDP za posledních osm let (růst HDP o 4,5 %)

 

· 500 největších podniků regionu dosahuje lepších výsledků ve všech třech klíčových oblastech: v tržbách, čistém zisku i náboru zaměstnanců

 

· Česká republika má v žebříčku 67 společností, meziročně o 4 méně

 

· česká ŠKODA AUTO obhájila pozici druhé největší firmyregionu za polskou PKN ORLEN a je jedinou českou firmou mezi prvními deseti firmami v žebříčku

 

 

 

Skupina Coface zveřejnila výsledky desáté výroční studie o 500 největších společnostech v regionu střední a východní Evropy - Coface CEE Top 500. Žebříček hodnotí firmy podle obratu a analyzuje i další parametry, jako jsou počty zaměstnanců, makroekonomická data, struktura sektorů i trhů. Trendy v žebříčku odráží vývoj ekonomiky v celém regionu.

 

 

 

Žebříček je sestaven na základě výsledků firemroce 2017. Ten byl pro země CEE a jejich největší společnosti rokem velmi úspěšným. Růst byl podpořen především vyšší soukromou spotřebou, oživením zahraniční poptávky po vývozu v zemích eurozóny a v Rusku, které zůstává důležitým obchodním partnerem pro některé země v regionu Pobaltí. Coface vylepšil hodnocení rizika v několika zemích regionu, konkrétně v Bulharsku, České republice, Estonsku, Maďarsku, Lotyšsku, Rusku a Srbsku. Jen v Chorvatsku a Srbsku zůstalo poměrně vysoké riziko selhání v obchodním styku.

 

 

 

Ekonomika ve střední a východní Evropě prosperuje, průměrná míra růstu HDP vzrostla na nejvyšší úroveň za posledních osm let, o 4,5 %. Díky tomu zvýšilo 500 největších společností v regionu obrat o 11,8 % na 652 miliard eur a počet zaměstnanců o 4,7 % na 2,4 milionu lidí,“ uvedl Declan Daly, generální ředitel Coface pro střední a východní Evropu.

 

 

 

Česká republika: nejnižší riziko v regionu střední a východní Evropy

 

 

 

Kromě jiných kritérií hodnotí ve své studii Coface také riziko nezaplacení pohledávky v jednotlivých zemích. Česká republika získala spolu s Estonskem jako jediná země rating A2, tedy druhý nejlepší. Nejvíce rizikové v regionu jsou firmy ze Srbska, Chorvatska, Rumunska a Bulharska.

 

 

 

„V době ekonomického růstu mohou exportéři snadno zapomenout na riziko, že jim nebudou pohledávky řádně a včas zaplaceny. Kromě rizika jednotlivých zemí jsme zkoumali i rizika sektorů na základě pěti klíčových indikátorů. Zatímco nejméně rizikoví jsou obchodní partneři z oboru automobilového průmyslu a zdravotnictví, nejvíce rizika přináší obchodování v oboru stavebnictvídopravy,“ vysvětlil Ján Čarný, generální ředitel společnosti Coface v České republice.

 

 

 

Mezi tři největší firmy z České republiky patří tradičně ŠKODA AUTO (v žebříčku má absolutně 2. místo, stejně jako vloni), ALPIQ ENERGY (v žebříčku letos 11. místo, vloni 18.), a HYUNDAI MOTOR MANUFACTURING CZECH (letos 12. příčka, vloni 11.).

 

 

 

České společnosti v žebříčku dosáhly v roce 2017 obratu 97,2 miliardy eur, což je více, než společnosti z Maďarska, kterých je v žebříčku více. „Ačkoli se celkový zisk těchto společností zvýšil meziročně jen o 1,4 %, v absolutním čísle dosáhly druhý největší zisk v celém regionu ve výši 5,265 milionu eur. Ne vše je ale růžové – průměrný rating Coface u českých společností v žebříčku dosáhl hodnoty 6,2, která je pod průměrem všech společností v žebříčku,“ doplnil Ján Čarný.

 

 

 

Tradičně silný je v ČR sektor automobilového průmyslu a dopravy. V tomto oboru podniká 20 českých společností z celkového počtu 67 firem zařazených v žebříčku. Význam tohoto oboru přitom stále roste, jeho produkce rostla o 12,5 % v roce 2015, 11,3 % v roce 2016 a 9,9 % v roce 2017. Česká republika vyrobila největší počet automobilů v celém sektoru.

 

 

 

Automobilový průmysl je pro českou ekonomiku klíčový. V roce 2017 se zde vyrobilo 1,42 milionu automobilů, tedy 134 automobilů na 1000 obyvatel. V žebříčku Coface CEE Top 500 vytvořily společnosti z automobilového průmyslu 38,5 % veškerého českého obratu,“ uzavírá Ján Čarný.

 

 

 

TOP 500 hráčů: růst obratu, čistého zisku i počtu zaměstnanců

 

 

                                                                                
 

Pořadí

 
 

Země

 
 

Počet společností v TOP 500

 
 

Hodnocení rizika Coface

 
 

1

 
 

Polsko

 
 

175

 
 

A3

 
 

2

 
 

Maďarsko

 
 

71

 
 

A3

 
 

3

 
 

Česká republika

 
 

67

 
 

A2

 
 

4

 
 

Rumunsko

 
 

56

 
 

A4

 
 

5

 
 

Slovensko

 
 

43

 
 

A3

 
 

6

 
 

Litva

 
 

19

 
 

A3

 
 

7

 
 

Bulharsko

 
 

17

 
 

A4

 
 

8

 
 

Slovinsko

 
 

15

 
 

A3

 
 

9

 
 

Chorvatsko

 
 

14

 
 

B

 
 

10

 
 

Srbsko

 
 

10

 
 

B

 
 

11

 
 

Estonsko

 
 

7

 
 

A2

 
 

12

 
 

Lotyšsko

 
 

6

 
 

A3

 
 

Analýzy Coface prokázaly růst ekonomické síly regionu střední a východní Evropy. Růst tržeb pětiset největších firem v roce 2017 (+ 11,8 %) a jejich vyšší ziskovost (růst čistého zisku o 16,2 %) se promítly do celkově nižšího rizika v celém regionu. Největší společnosti byly i v minulosti vždy velmi významnými zaměstnavateli regionu. I když se trh práce v zemích střední a východní Evropy vyčerpal a je stále obtížnější najímat kvalifikované pracovníky, top 500 gigantů zvýšilo celkové počty zaměstnanců o 4,7 %. Tento vývoj na trhu práce vedl k vyšším platům a ke zvýšení důvěry spotřebitelů v celém regionu.

 

 

 

Odvětví: vede automobilový průmysldoprava, ropný průmysl zpět v sedle

 

 

 

Tři klíčová odvětví zastoupená největšími společnostmi v regionu (automobilový průmysldoprava, ropa a zemní plyn, nespecializovaný obchod) nadále představují téměř 60 % tržeb v rámci žebříčku Coface CEE Top 500.

 

 

 

Růst agregovaného obratu byl v roce 2017 podpořen všemi průmyslovými odvětvími. Mezi největší firmy v absolutních číslech z hlediska obratu patří energetika, automobilový průmyslobchod. Pro většinu odvětví se také pozitivně vyvíjel čistý zisk, s nárůstem mezi 5,0 % (dřevo a nábytek) a 51,4 % (textil, kůže a oděvy). Nejvyšší celkové zisky plynuly z nerostných surovin, chemikálií, ropy, plastů a farmacie (9,5 miliardy EUR). Stavebnictví mělo opět potíže a bylo jediným odvětvím, které oznámilo čistou ztrátu (-118,6 %), i když příjmy rostly o 16 %.

 

 

 

Automobilový průmysl a doprava jsou největším odvětvím a těší se rostoucí poptávce, zejména v západní Evropě, kam je vyvážena velká část produkce střední a východní Evropy. V regionu CEE se zvyšuje podíl automobilových společností, ty existující pak zvýšily své kapacity – například novými továrnami Jaguar Land Rover na Slovensku a BMW v Maďarsku.

 

 

 

Tradiční klíčová odvětví TOP 500, nerostné suroviny, chemikálie, ropa, plasty a farmaceutický průmysl, se po oživení cen ropy v roce 2017 opět vrátila do sedla. Nerostné suroviny a ropa těžily z oživení cen ropy a rostoucí poptávky. Chemický průmysl zvýšil produkci díky novým investicím a silné poptávce doma i v zahraniční. Farmacie profitovala z rostoucí spotřeby domácností, stárnoucí populace a ze zkušeností s pozitivním dopadem přímých zahraničních investic a vyšší poptávky na zahraničních trzích.

 

 

 

Třetím sektorem na pomyslné žebříčku je nespecializovaný obchod. Hlavní hnací silou růstu ve střední a východní Evropě byla spotřeba domácností, která akcelerovala zejména v roce 2017 díky poklesu nezaměstnanosti a růstu mezd. Tento sektor je opět nejdůležitějším zaměstnavatelem s téměř třetinou všech zaměstnanců CEE Top 500 (608 000 lidí) pracujících v tomto odvětví, což představuje nárůst o 6,3 % oproti roku 2016.

Zdroj: TZ Coface

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688