Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.09.2018 14:38:02

EU se dovedla spojit proti Británii, ale uprchlíci ji tříští na kousky

Velká Británie udělala ve své strategii při jednání s EU o brexitu nejednu chybu a The Economist tvrdí, že tou největší je víra, že Británie bude do Unie vnášet rozkol. Zastánci brexitu například tvrdili, že Angela Merkelová podlehne tlaku německých automobilek a následně bude sama přesvědčovat země jako Francie, aby Británii v lecčems ustoupily. Britové chtěli využít rozdílných cílů a zájmů členských zemí Unie. The Economist tvrdí, že po posledním kole rozhovorů o dohodě mezi Británií a EU jsou podobné naděje mrtvé. To ale neznamená, že EU je skutečně tak jednotná, jak by se na tomto základě mohlo zdát.

Na nedávném neformálním setkání vůdců evropských zemí v Salzburgu se ukázalo, že vedle jednoty směrem k Británii je Unie naopak značně rozdělena v oblasti bezpečnosti a migrace. Došlo sice k dohodě týkající se operací, které mají bránit pašování migrantů přes Středozemní moře. Byl také schválen návrh rakouského kancléře Sebastiana Kurze na zahájení formálních rozhovorů s Egyptem, jejichž cílem je snížit migraci ze severního pobřeží Afriky. Jinde ale panoval nesoulad.

Švédsko požaduje povinné kvóty pro přijímání uprchlíků tak, aby v Unii panovala společná zodpovědnost. Merkelová navrhovala, aby země, které uprchlíky nepřijímají, finančně pomáhaly těm, které tak činí. Obojí ale bylo zamítnuto zeměmi ze střední Evropy. A žádného konsenzu nebylo dosaženo ohledně celkového počtu žadatelů o azyl, které by EU měla přijmout. Neshoda dokonce panovala i ohledně relativně bezproblémového plánu zvýšit počet zaměstnanců Frontexu, který má hlídat vnější hranice Unie. Například finský premiér Juha Sipilä se ohledně využívání této agentury vyjadřoval rezervovaně a podobně smýšlí jihoevropské země, které se obávají, že centralizace ochrany hranic by se negativně projevila na jejich národní suverenitě.

Ukázkou hloubky frustrace, která po jednáních panovala, je komentář francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Ten na tiskové konferenci tvrdil, že „země, které nechtějí rozšířit Frontex, opustí Schengen“, a „země, které nechtějí více Evropy, už si nesáhnou na strukturální fondy“. The Economist tvrdí, že tím v podstatě naznačoval Maďarsku a jemu podobným zemím, že by měly být vykopnuty z oblasti volného pohybu osob v případě, že se nebudou podílet na přijímání žadatelů o azyl a spolupracovat na střežení hranic.

Země EU tak na jednu stranu stojí jako jeden muž při jednání s Británií, i když po hlasování o brexitu panovaly obavy, že dojde ke štěpení Unie. Jenže ve stejnou dobu se otevírá řada trhlin a ukazuje se, že brexit je spíše jen výjimečným případem harmonie, uzavírá The Economist.

Zdroj: The Economist


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688