Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  23.09.2018 22:08:39

Akcionářské změny v bance MONETA

Z hlediska počtu klientů čtvrtá největší domácí banka MONETA Money Bank (dále jen MONETA), více než dva roky po IPO, stále disponuje velmi roztříštěnou akcionářskou strukturou. V uplynulých týdnech šlo nicméně vysledovat několik změn.

Naposledy před necelými dvěma týdny oznámila britská finanční a pojišťovací skupina Prudential snížení podílu v bance pod procentní hranici, resp. z předchozích 1,1 % na 0,97 %. Jinými slovy k 11. září vlastnila necelých 5 milionů akcií MONETA. V srpnu v regulatorním hlášení odtajnila naopak navýšení podílu Morgan Stanley. Nejprve oznámila posun z dřívějších 1,14 % na 1,53 %, o pár dní později pak jen nevýraznou redukci na 1,48 %.

Podíl Capital Group klesl pod 5 %

Před zhruba měsícem a půl jsme v článku „J.P. Morgan navýšila zpět podíl v bance MONETA“ informovali o skokovém navýšení podílu ze strany americké banky. Oznámila vlastnictví více než 22,5 milionu akcií MONETA, resp. podíl na hlasovacích právech 4,41 %. Mohla vlastně bojovat o pozici regulérního největšího akcionáře banky. Jak se totiž ukázalo až v tomto měsíci, k redukci podílu přistoupila, na pražské burze celkově investičně aktivní, americká skupina Capital Group. Ta byla z hlediska nahlášených hlasovacích práv dosud největším akcionářem banky. Teprve před dvěma týdny však regulátorovi oznámila, že již k 31. červenci ji podíl klesl z dřívějších 5,35 % na 4,7 %. Jenže zmiňovaná J.P. Morgan v srpnu navýšený podíl dlouho nepodržela, když po zhruba 10 dnech po navýšení oznámila redukci na 2,52 %. Tedy vlastně na méně, než vlastnila před daným navýšením.

Se zmiňovanou Capital Group se o pozici jedničky v MONETA tedy může aktuálně přetahovat především největší investiční skupiny světa BlackRock. Zatím v posledním hlášení z května totiž prezentovala podíl 4,56 %.

Zmínit lze, že Capital Group je na domácím trhu dle všeho stále významným kvalifikovaným akcionářem také v ČEZ, O2 či Philip Morris.

Podíl Chase Nominees klesl

J.P. Morgan má nicméně „pod kontrolou“ mnohem větší množství akcií MONETA. Již od IPO je s převahou největší podíl akcií MONETA evidován v Centrálním depozitáři na účtu společnosti Chase Nominees. Ta je přitom právě dceřinou společností J.P. Morgan. Chase Nominees by však měla být tzv. custody, resp. na svém účtu tedy spravuje akcie pro jiné konečné vlastníky.

Jak jsme také ve výše zmiňovaném článku uváděli, podíl Chase Nominees po předchozí dlouhodobé postupné redukci letos nabral obratu. Ke konci července se vyšplhal až na 19,66 %. Srpen však přinesl obrat, a to výrazný. Na účtu Chase Nominees ke konci měsíce bylo již „jen“ 17,88 %. Jinými slovy z účtu během srpna ubylo přes 9 milionu akcií MONETA.

Největší akcionáři k 31. 7. 2018 (s podílem na základním kapitálu převyšujícím 1%)


Zdroj údajů: MONETA, resp. Centrální depozitář

Největší akcionáři k 31. 8. 2018 (s podílem na základním kapitálu převyšujícím 1%)


Zdroj údajů: MONETA, resp. Centrální depozitář

Raiffesenbank a její zájem o banku MONETA?

Z výše uvedených přehledů je dále patrný srpnový přírůstek dvou více než jednoprocentních akcionářských účtů. Vlastně v kontextu se zmiňovaným regulatorním hlášením se do přehledu dostala Morgan Stanley. Dále pak také Raiffesenbank, o které se začátkem prázdnin objevila informace o údajném zájmu o banku MONETA. Jak jsme již dříve informovali, právě Raiffesenban se nově objevila mezi více než procentními vlastníky akcií k 30.6. v Centrálním depozitáři. Po zmiňované zprávě však jakoby se chtěla schovat, když k 31.7. z přehledu opět zmizela. Srpen však přinesl návrat…

Jak už bylo v článku naznačeno, výše uvedený přehled více než procentních vlastníků akcií banky MONETA z Centrálního depozitáře nelze brát jako jednoznačný přehled skutečných vlastníků. Dle všeho totiž řada firem na svém účtu přinejmenším část akcií drží jako zmiňovaný správce. V některých případech totiž dané společnosti nenahlásily regulátorovi hlasovací práva, případně pak v jiné výši. Relevantní jsou tak především hlášení o výši hlasovacích práv pro regulátora.

Vliv na index PX

Akciím MONETA se v posledních týdnech solidně daří, naposledy byly podpořeny upgradem výhledu hospodaření a dividendy. Vzhledem k pátečnímu 7 měsíčním maximům 81,95 , trh banku nově aktuálně ocenil na 41,9 mld. . Titul měl k pátku v indexu PX váhu necelých 9,5 %, tj. čtvrtou největší. Vzhledem k aktualizaci indexu by si měl od pondělí dle všeho polepšit na již dvoucifernou váhu.


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688