Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.09.2018 08:19:16

Víkendář: Život bez „Made in China“ možná není zase tak špatný nápad

Nové kolo amerických cel uvalených na čínské zboží je podle komentátora Bloombergu Leonida Bershidskyho v podstatě zdaněním amerického spotřebitele, který bude nyní za některé zboží platit více. Nejde o žádný velký náklad a Bershidsky patří k těm, kteří se domnívají, že v konečném důsledku mohou podobné kroky nakonec „vrátit do USA některá pracovní místa zničená čínskými dovozy“.

„V roce 2005 byly americké dovozy z Číny ve srovnání s dneškem zhruba poloviční a tehdy se novinářka Sara Bongiorni se svou rodinou pokusila žít rok bez nákupu čehokoliv, co bylo vyrobeno v Číně. Jenže její rodina si nakonec nebyla schopná koupit takové věci jako svíčky či spacáky. A někdy měli podezření, že čínské zboží kupují stejně, i když oficiálně jím nebylo,“ píše komentátor.

Taková závislost by znamenala, že současné uvalování cel je pro amerického spotřebitele velmi špatnou zprávou. Ekonom John Ross dokonce na základě studie z Oxford Economics z roku 2017 odhaduje, že průměrnou americkou domácnost budou Trumpovy tarify stát 850 dolarů ročně. Tato studie se ale opírá o předpoklad, že americká inflace byla díky dovozům z Číny snížena o 1 – 1,5 procentního bodu.

Liang Bai z University of Edinburgh ale tvrdí, že tento efekt je mnohem slabší a dosahuje asi 0,29 procentního bodu. A podle takového odhadu by pak byla mnohem níž i cla vyvolaná náklady amerických domácností. Sarah House a Ariana Vaisey z Wells Fargo Securities zase odhadují, že čínské dovozy, které nyní podléhají Trumpovým clům, představují jen asi 1,68 % celkových spotřebitelských výdajů amerických domácností.

U některých produktů budou cla cítit značně, příkladem mohou být pračky. Podle Bershidskyho ale výrazně konkurenční americký trh nedovolí dlouhodobý vysoký růst cen ani u podobných položek a „Trumpova obchodní válka nevytvoří pro amerického spotřebitele žádné peklo“. A na rozdíl od cel uvalených třeba na evropské automobily by cla na čínskou produkci nakonec mohla vést k návratu pracovních míst do výrobního sektoru. Akademické studie totiž ukazují, že právě čínské dovozy měly na americký výrobní sektor negativní dopad a tudíž by nyní mohl fungovat opačný efekt.

Trump dal jasně najevo, že mu na mírné inflaci nezáleží tolik jako na vyšší tvorbě pracovních míst. Tento postoj jde proti ortodoxnímu přístupu, ale pro spotřebitele neznamená žádnou katastrofu. Výsledky experimentu, který v roce 2005 provedla Bongiorni, by dnes nemusely být tak extrémní v případě, že by cla zůstala dál v platnosti. Možná, že snahy o život bez Made in China nejsou zase tak špatný nápad,“ míní Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688