Patria (Patria Finance)
Komodity  |  21.09.2018 16:14:45

Jednání OPEC+ by nemělo přinést nové rozhodnutí o zvýšení těžby

Je velmi nepravděpodobné, že by zástupci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalších předních producentů ropy na nedělním setkání v Alžírsku rozhodli o oficiálním zvýšení těžby. Agentuře Reuters to řeklo několik zdrojů z kartelu. V poslední době roste tlak na přední světové producenty, aby zvýšením těžby zabránili prudkému růstu cen ropy před zavedením amerických sankcí vůči Íránu.

Koalici kartelu a předních světových producentů, kteří se v roce 2016 dohodli na koordinovaném snížení své těžby, média nazývají OPEC+. V Alžíru se oficiálně schází monitorovací výbor OPEC+ a dorazit mají i ministři z téměř všech 24 zemí, které jsou součástí koalice. Skupina by měla představit svoji produkční politiku. Ta by mohla v nadcházejících měsících uklidnit obavy z nedostatečných dodávek na trhy a současně ujistit, že bude pohotová a zabrání případným nadbytkům ropy na trhu, pokud se ukáže, že globální poptávka je slabší, než se čekalo.

OPEC+ se koncem roku 2016 dohodl, že od roku 2017 sníží těžbu ropy o zhruba 1,8 milionu barelů denně. Tento krok měl podpořit nízké ceny ropy. Země nakonec svoji těžbu snížily mnohem více, než se zavázaly. Pod tlakem amerického prezidenta, který kritizoval opětovný růst cen ropy, letos v červnu země slíbily, že budou plnit slíbenou kvótu na 100 procent, což znamená, že zvýší těžbu zhruba o jeden milion barelů denně.

Mezi zeměmi se však rozhořel spor, jak má být mezi nimi dané zvýšení těžby rozděleno. Írán trvá na tom, aby členové plnili původní kvóty. Saúdská Arábie však tvrdí, že tyto kvóty je třeba revidovat a jeden milion barelů by se měl mezi jednotlivé členy rozdělit podle nových pravidel. Nedělní zasedání by tento spor mělo vyřešit a určit, jak se země o zvýšenou těžbu podělí. Summit by měl také určit, zda trh bude potřebovat více ropy, aby se vyrovnal s propadem dodávek z Íránu po zavedení amerických sankcí a s poklesem těžby ve Venezuele.

Zdroj Reuters upozornil, že na zasedání by nemělo padnout žádné oficiální rozhodnutí o dalším případném omezení těžby. Kvůli takovému rozhodnutí by muselo být svoláno mimořádné zasedání kartelu a to v plánu není. Monitorovací výbor však může doporučit širší koalici, aby těžbu zvýšila.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

01.12.2020Ropa: OPEC prodloužil jednání o těžbě Research (J&T BANKA)
27.11.2020Co přinese jednání OPEC+ Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688