Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  21.09.2018 09:09:36

Evropské průmyslové PMI za září ukončí letošní sestupný trend (Ranní zpráva z finančního trhu)

Závěr týdne bude o předběžných zářijových datech indikátorů PMI z obou stran Atlantického oceánu. Aktivita ve Spojených státech by měla růst o něco rychleji než v eurozóně. Evropský index si sice ještě lehce pohorší kvůli situaci v sektoru služeb, povzbudivé by ale mělo být ukončení sestupného trendu u průmyslového PMI.

Nálada průmyslníků v eurozóně by se již měla opět začít zvedat

PMI indexy průmyslové aktivity v eurozóně by za září podle předběžného odhadu měly podle nás znamenat ukončení klesajícího trendu. Ten byl patrný po převážnou většinu letošního roku. Za tím stála zejména horšící se nálada německých průmyslníků, kteří nelibě nesli nejistotu související se zaváděním ochranářských opatření. I tak se ale index nacházel a nachází v pásmu zvyšující se aktivity. Za zlepšením hodnoty za celou eurozónu bude ale podle nás stát především lepší nálada francouzských producentů, a to nejenom v oblasti průmyslu, ale i služeb. Ve výhledu na zbytek roku očekáváme, že se situace bude dále zlepšovat. To by mělo znamenat průměrný růst HDP v eurozóně o cca 0,6 % q/q. Za celý rok i nadále odhadujeme, že si evropská ekonomika polepší o 2,1 %.

Euro nejsilnější za více než dva měsíce

Společné evropské měně se včera dařilo, když se kurz eura vůči dolaru vyšplhal na nejvyšší hodnotu od 9. července, a to 1,178 USD/EUR. A kolem této úrovně se držel stabilní i v průběhu dnešní asijské seance. Dolar ale ztrácí nejenom vůči euru, dolarový index míří k nejhoršímu týdennímu výsledku za posledního půl roku. Zeleným bankovkám nesvědčí opadávání rizikové averze na trzích, což vede k poptávce po rizikovějších měnách a například i akciích. Dobré náladě investorů přispěla silná americká data – týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti atakuje nejnižší hodnoty za posledních několik dekád, výrazně lepší výsledek včera přinesl ukazatel nálady podnikatelů z okolí Philadelphie. V neposlední řadě pomohla včerejší zasedání centrálních bank ve Švýcarsku a Norsku. Na rychlé utahování měnových podmínek, které by mohlo ekonomiky ohrozit, to rozhodně nevypadá.

Polské maloobchodní tržby podpořily silné prodeje automobilů

Srpnové maloobchodní tržby našeho severního souseda v srpnu příznivě ovlivnily silné prodeje automobilů. Registrace nových aut se totiž během tohoto měsíce zvedly o 19,1 %, meziročně jsou vyšší dokonce o 57,7 %. V souladu s tržním konsensem tak předpokládáme, že si během srpna maloobchodníci polepšili o 1,1 % m/m, respektive že meziroční dynamika dosáhla 9,2 % y/y po 9,3 % zaznamenaných v červenci. Data tak potvrdí sílu domácí poptávky v Polsku.

Koruna se usadila nad 25,50 CZK/EUR

Vývoj středoevropských měn se včera odpoutal od kurzu eura vůči dolaru. Na posílení společné evropské měny její regionální protějšky nereagovaly zhodnocením, jak bychom na základě vývoje v posledních měsících čekali, ale naopak. V regionu byla patrná spíše výprodejní nálada. Česká koruna se po středečním návratu nad hladinu 25,50 CZK/EUR nad touto úrovní během včerejšího dne udržela a dokonce měla tendenci dále lehce oslabovat.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688