Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.09.2018 06:14:07

Před 35 lety uvedla Motorola na trh první mobilní telefon

První komerčně dostupný mobilní telefon uvedla na trh americká společnost Motorola před 35 lety, 21. září 1983. Vzhledem k obřím rozměrům se modelu s názvem DynaTAC 8000x přezdívalo "cihla" a za skoro 4000 dolarů si jej mohli dovolit jen skutečně bohatí. Přesto šel dobře na odbyt a v praxi prokázal, že princip telefonu, který lze mít stále při sobě, lidi zaujal.

Společnost Motorola začala s vývojem mobilního telefonu a potřebné infrastruktury na přelomu 60. a 70. let minulého století. První funkční prototyp spatřil světlo světa v roce 1973. A týž rok v dubnu provedl vedoucí divize komunikačních systémů Motoroly Martin Cooper vůbec první hovor v mobilní síti. Než však bylo možné přístroj nabídnout zákazníkům, uplynulo dalších deset let, během nichž projekt spolkl kolem 100 milionů dolarů. Důvodem tak dlouhé prodlevy byla nutnost připravit nezbytnou infrastrukturu i vlastní výrobu telefonu a projít schvalovacím procesem u americké federální telekomunikační komise FCC.

Sériová Motorola DynaTAC 8000x se svým tvarem s výraznou "bradou" ve spodní části původnímu prototypu z počátku 70. let velmi podobala. Oproti němu ale disponovala displejem z červeně svítících diod a byla a poznání menší. Ani tak nešlo o žádného drobečka: přístroj vážil 800 gramů a na výšku měl kolem 30 centimetrů plus dlouhou gumovou anténu. Ne nadarmo se telefonu v angličtině přezdívalo brick phone, tedy "cihlofon". Přístroj dokázal být na jedno nabití na příjmu maximálně osm hodin nebo zprostředkovat zhruba třicetiminutový hovor.

V době svého uvedení na trh nebyla Motorola DynaTAC 8000x vůbec levnou záležitostí. Zájemce přišla na 3995 amerických dolarů, což z ní činilo exkluzívní zboží pro dobře situované zájemce. Není náhodou, že se jedna z vylepšených verzí Motoroly v roce 1987 objevila ve filmu Wall Street, kde z ní volal bohatý finančník Gordon Gekko v podání Michaela Douglase. Přes vysokou cenu šla Motorola DynaTAC dobře na odbyt a pro některé profese se stala bezmála statusovým symbolem. Na komerční úspěch výrobce zareagoval postupným uváděním dalších variant telefonu.

Poslední, oproti originálu notně vylepšené kousky, šly do prodeje až v roce 1994. V té době už ale Motorola nabízela novou řadu telefonů MicroTAC. Ta, jak již samotný název napovídá, byla výrazně menší a proslavila se použitím tehdy neobvyklého designového prvku - odklápěcího flipu, který v zavřeném stavu překrýval klávesnici.

V 80. letech a v první polovině následující dekády patřila Motorola k lídrům na trhu mobilních telefonů. Postupně však svou pozici ztrácela, zejména ve prospěch finské Nokie. Posledním velkým úspěchem Motoroly z hlediska objemu prodejů byl "véčkový" model Razr, vyráběny v letech 20042007. Podle některých zdrojů byl se 130 miliony prodaných kusů vůbec nejúspěšnějším mobilem s rozevírací konstrukcí v historii mobilního průmyslu.

Navázat na prodejní úspěchy Razru se Motorole ale nepodařilo, a její tržní podíl od té doby klesal. Podobně jako finská Nokia nedokázala udržet krok s nástupem chytrých telefonů. V létě 2011 dlouhodobě ztrátovou mobilní divizi Motoroly odkoupila společnost Google, od které ji v roce 2014 koupila čínská společnost Lenovo.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688