Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  20.09.2018 14:58:48

Akcie na rozvíjejících se trzích na důležité křižovatce

Akcie na rozvíjejících se trzích byly v delším období schopny generovat zajímavou návratnost, ale krátkodobě se chovají velmi volatilně. A letošní rok jim štěstěna nepřeje. Podle investiční společnosti Schwab je možné, že jde jen o další v dlouhé řadě střídajících se korekcí a následných růstů, ale může jít i o známku hlubších problémů a dlouhodobějšího trendu. V této souvislosti je třeba pozorně sledovat zejména posuny americké výnosové křivky, vývoj kurzu čínské měny, oblast mezinárodního obchodu a samozřejmě ekonomický fundament i známky možné šířící se nákazy z jednoho rozvíjejícího se trhu na druhý.

Schwab v následujícím grafu ukazuje dlouhodobé trendy v rozvíjejících se ekonomikách – střídání býčích a medvědích trhů. Celková návratnost těchto akcií dosahuje za posledních třicet let 10 % ročně. V současné době se ale vrací zpět na trend dlouhodobého medvědího trhu (který společnost odlišuje od cyklického medvědího trhu taženého vývojem globálního ekonomického cyklu):

Schwab tvrdí, že volatilita rozvíjejících se trhů je ve srovnání s jinými akciemi zhruba dvojnásobná. V takovém prostředí je tudíž „téměř nemožné odhadnout, kdy je trh na vrcholu a kdy na dně“. Investoři by si také měli být vědomi, že problémy na rozvíjejících se trzích, jako byla takzvaná mexická krize v roce 1994, asijská krize roku 1997 či problémy v roce 2013, byly charakterizovány utajováním monetární politiky v USA. Tehdy sice nedošlo k inverzi výnosové křivky nebo dokonce k recesi v USA, ale prudký obrat v politice Fedu stačil na to, aby dolar začal posilovat a řada rozvíjejících se zemí spadla do problémů, protože již nemohly ufinancovat deficity běžných účtů a udržet pevný měnový kurz.

Dnes je situace rozdílná, jelikož řada zemí má dostatečné devizové rezervy, jejich měnový kurz je flexibilní a bilance běžného účtu vyrovnaná. Tím se podle Schwabu značně snižuje pravděpodobnost opakování problémů a šířící se nákazy, jako například v roce 1997. Mezi hlavní hrozby, které nyní ohrožují akcie na rozvíjejících se trzích, nyní společnost řadí možné oslabování kurzu čínské měny, eskalující obchodní tenze, pokles cen komodit, vývoj fundamentu rozvíjejících se trhů a samozřejmě i možné známky šířící se nákazy. Podle Schwabu se nyní nacházíme v situaci, kdy se stále může ukázat, že letošní neradostný vývoj na rozvíjejících se trzích je jen součástí obvyklé vysoké volatility a po něm opět přijde zase rally. Nicméně je také možné, že „přichází delší a hlubší pokles“.

Zdroj: Schwab

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688