Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
18.09.2018 19:54:08

Do pátku horké počasí, v noci na sobotu prudké ochlazení

 

Rýsuje se první velké podzimní ochlazení ve střední Evropě. Dvojice tlakových níží stáhne po svých zadních stranách daleko na jih dost studený vzduch. Po nekonečném období nadprůměrných teplot to bude docela rána. Vypadá to, že by se mohlo řádově ochladit o 12°C. K tomu se přidají na frontách srážky a silný severozápadní vítr. Změna přijde v noci na sobotu. Do té doby můžeme užívat velmi teplé a slunečné počasí. V aktuálním týdnu budou padat na celém území republiky teplotní rekordy. Na mnoha místech v nejnižších polohách padne 30°C. Přitom v sobotu by mělo být kolem 16°C. Dynamickou situaci na víkend budeme sledovat a přineseme aktualizace.

Prozatím jsou ale na programu krásné slunečné dny s nebývale vysokými teplotami na druhou polovinu září. Ve středu bude skoro jasno, odpoledne na jihu až polojasno, ojediněle přeháňka. Teploty od 24°C na Vysočině po 30°C v Polabí. Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. Teploty 26 až 30°C. V pátek bude skoro jasno, polojasno, během dne a večera od severozápadu na studené frontě i v prostoru před ní místy přeháňky a bouřky. Přechodně i déšť. Srážky by se měly posunout na Moravu v průběhu noci na sobotu. Teploty ještě 26 až 30°C. V noci na sobotu ochlazení. V sobotu by potom mělo být oblačno, místy přeháňky a za frontou dramatický sešup teplot na 15 až 19°C.

To bude první studená fronta, kterou by měla kolem pondělí doprovodit druhá, a ta už pošle teploty třeba i ke 14°C. Přidají se velmi studená rána. Dráhy tlakových níží se ještě mohou změnit, takže počkáme na vývoj. Změna se každopádně rýsuje, a letošní nebývale dlouhé léto tak může být o následujícím víkendu u konce. Užívejte proto krásné dny tohoto týdne. Srážky na frontách by mohly pomoci severní polovině republiky se suchem.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty