Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  17.09.2018 23:20:14

17. září: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie během pondělního obchodování oslabovaly, a to zejména kvůli obavám z eskalace obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou. Dolů zamířily například cenné papíry technologických společností Amazon, Apple či Facebook.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 0,35 % na 26 062,12 bodu, širší index S&P 500 klesl o 0,56 % na 2 888,80 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 1,43 % na 7 895,79 bodu. Index volatility VIX se zvýšil o 13,34 % na 13,68 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o jeden bazický bod na 2,99 %. Bitcoin odepsal přes 3 % a ethereum více než 11 %.

Předpokládá se, že americký prezident Donald Trump ještě v pondělí oznámí zavedení nových cel na čínské zboží, jehož roční dovoz do Spojených států dosahuje hodnoty 200 miliard dolarů. Červencový seznam zboží, jehož by se tato cla mohla týkat, zahrnoval mimo jiné řadu technologických produktů.

Americké ministerstvo financí minulý týden pozvalo čínské představitele k dalšímu kolu obchodních rozhovorů. Pozorovatelé však zůstávají k vyhlídkám na dosažení průlomu v obchodních jednáních mezi USA a Čínou skeptičtí, napsala agentura Reuters.

EKONOM PAVEL KOHOUT VZPOMÍNÁ NA PÁD LEHMAN BROTHERS

Poklesy v technologickém odvětví byly dominantně dány nervozitou ohledně obchodních vztahů USA a Číny. Například pro Apple (-2,66 %) je Čína jeden z největších trhů. Lakmusovým papírkem globálního obchodu je například Boeing (-1,07 %), který v pondělí rovněž ztrácel.

Akcie výrobce čipů Micron Technology (-1,63 %) zlevnily poté, co společnosti BMO Capital Markets a Deutsche Bank snížily cílové ceny pro titul kvůli menší schopnosti tlačit na růst cen polovodičů. Nedařilo se ani cenným papírům Amazonu (-3,16 %; nejhorší výkon od 24. dubna), ne jehož adresu Citigroup uvedla, že by měl zvážit rozdělení na dvě firmy kvůli možným potížím s regulátory.

TYTO DVA AKCIOVÉ TRHY MAJÍ SMYSL V DOBĚ, KDY USA VÁLCUJÍ BURZOVNÍ SVĚT

Na devizovém trhu dolar oslaboval vůči euru i britské libře. Přispěl k tomu optimismus, že Británie dosáhne dohody ohledně podmínek svého odchodu z Evropské unie. Jednotná evropská měna kolem 22.00 SELČ vykazovala vůči dolaru nárůst o zhruba půl procenta na 1,1685 USD. Libra si připisovala zhruba 0,7 % na 1,3160 USD.

I TAKHLE VYPADÁ BILION DOLARŮ

Ceny ropy nejprve mírně klesaly, později ale přidaly bezmála procento. Vliv na ceny má předpoklad, že americké sankce vůči Íránu přísun ropy na trh omezí a její cenu podpoří. Investoři se ale také obávají napětí v americko-čínských obchodních vztazích, které by mohlo omezit poptávku.

Sankce Spojených států proti Íránu mají nabýt účinnosti v listopadu, íránský vývoz ropy nicméně klesá již nyní, protože íránskou surovinu v obavách z USA přestává nakupovat stále více jejích současných odběratelů včetně druhého největšího, kterým je Indie. Během posledních tří měsíců se íránský export ropy podle údajů Bank of America Merrill Lynch snížil o 580 000 barelů denně. Washington doufá, že pokud se mu podaří snížit export ropy z Íránu na nulu, bude Teherán ochoten znovu projednat jadernou dohodu.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688