Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.09.2018 13:47:17

MMF: Britská ekonomika bez dohody o brexitu klesne


Výhled vývoje britské ekonomiky bude výrazně horší, pokud země příští rok opustí Evropskou unii bez dohody, než pokud se jí dohodu o brexitu podaří dosáhnout. Zatímco v případě dohody ekonomika Británie příští rok vzroste o 1,5 procenta, bez dohody vykáže pokles. Uvedl to ve své dnešní zprávě Mezinárodní měnový fond (MMF). Pokud by ale Británie zůstala v EU, hrubý domácí produkt (HDP) by se zvýšil o 1,75 procenta.

Britský ministr financí Philip Hammond v reakci na zprávu uvedl, že Londýn musí naslouchat varování MMF o riziku odchodu bez dohody pro britskou ekonomiku. On sám je přesvědčen, že se dohodu podaří na podzim uzavřít, nemožné však není ani to, že dohoda nebude. Někteří zastánci brexitu Hammonda kritizují, že chce udržovat s Bruselem vztahy, které budou znamenat příliš velký vliv EU na Británii.

Šéfka MMF Christine Lagardeová varovala, že pokud se Londýnu nepodaří uzavřít dohodu o brexitu, britská ekonomika klesne. Upozornila také, že ve srovnání se současným hladkým jednotným trhem všechny pravděpodobné scénáře brexitu budou znamenat pro britskou ekonomiku další náklady, které v menším rozsahu pocítí i celá EU.

"Čím větší budou překážky obchodu v rámci nových vztahů, tím nákladnější to bude. To by mělo být celkem jasné, ale zdá se, že to někdy není," prohlásila Lagardeová.

Británie má opustit EU příští rok v březnu, Londýna a Brusel však ještě neuzavřely dohodu, která má zajistit přechodné období. Premiérka Theresa Mayová doufá, že se podaří učinit pokrok tento týden, kdy se setká s představiteli EU.

Britská ekonomika je pátá největší na světě. Od referenda v roce 2016, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod z EU, růst britské ekonomiky zpomalil a dál zaostává za většinou bohatých zemí. Údaje zveřejněné v minulém týdnu ale ukázaly, že ekonomika za tři měsíce do konce července zažila nejvyšší růst za téměř rok za přispění fotbalového mistrovství a horkého počasí, uvedla agentura Reuters.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688