Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.09.2018 11:13:55

Trh je posedlý přestávkou ve zvyšování sazeb a uniká mu jeden důležitý princip


Tim Duy je pozorně sledovaným ekonomem, který se specializuje na americkou monetární politiku. Ve svém článku na Bloombergu tvrdí, že vedení Fedu se nyní příliš věnuje diskusi o tom, zda přestat se zvedáním sazeb ve chvíli, kdy se dostanou na úroveň takzvaných sazeb neutrálních, nebo zda pokračovat ve zvedání i poté. Namísto této diskuse by se Fed podle ekonoma měl mnohem více věnovat aktuálnímu vývoji v americkém hospodářství.

Podle některých členů vedení Fedu je dosažení neutrální úrovně sazeb příležitostí pro přestávku v procesu utahování. Sazby Fedu se přitom nyní pohybují v pásmu 1,75 – 2 % a medián odhadů neutrálních sazeb dosahuje hodnoty 2,9 % (rozptyl odhadů je přitom široký a pohybuje se mezi 2,25 % a 3,5 %). Prezident Boston Federal Reserve Eric Rosengren ovšem tvrdí, že dosažení neutrálních sazeb není důvod pro přerušení normalizace monetární politiky a namísto toho je třeba zvedat je dál až do chvíle, kdy výše sazeb bude odpovídat současné situaci v americké ekonomice.

Duy se domnívá, že právě tento druhý pohled je správný. Kolem dalšího vývoje hospodářství totiž panuje velká nejistota a nyní nelze rozumně předpokládat, že zrovna při dosažení neutrálních sazeb bude namístě přestávka v utahování. Jinak řečeno, investoři by měli být velmi opatrní s očekáváním, že Fed po dalších třech či čtyřech zvednutích sazeb na nějaký čas přestane. Neutrální sazby jsou navíc pouze odhadem a v budoucnu se může lehce stát, že jejich odhadovaná výše se znatelně změní.

Podle Duye má Fed před sebou těžký úkol, protože by měl ve své komunikaci přestat klást takovou váhu na projektovaný vývoj sazeb a namísto toho by měl více hovořit o podmíněnosti vývoje sazeb aktuálním vývojem v hospodářství. Trhy by také neměly neustále spekulovat o tom, při jaké výši sazeb si Fed dá přestávku, a namísto toho by měly přemýšlet o vazbě mezi podmínkami v ekonomice a výší sazeb.

Takový posun v komunikaci Fedu je ale podle ekonoma nyní spíše nadějí než realitou. Ekonomická data vyznívají velmi pozitivně a Fed proto jen těžko může reálně odhadovat, kdy skončí s utahováním. Pokud by s ním měl alespoň načas přestat, musel by pro to mít dobré ekonomické důvody. Jinak řečeno, musel by se domnívat, že dosavadní zvedání sazeb už stačí na ochlazení přehřívající se ekonomiky a posunulo růst na udržitelnější úrovně. „K tomu zatím nedochází. A my bychom neměli zapomínat, že kdykoliv se někdo z Fedu podívá do budoucnosti a začne hovořit o konci zvedání sazeb, není to slib, ale jen projekce,“ připomíná Duy.

Zdroj: Bloomberg


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:38  Moneta: Růst provozního zisku, tvorba opravných položek - Odhady výsledků Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688