Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.09.2018 09:23:46

Rozbřesk: Český realitní trh se v roce 2018 dál přehřívá

Poslední data z OECD ukazují, že nadhodnocenost českého realitního trhu postupně narůstá. I když v roce 2018 postupně zvolňuje dynamika růstu cen nemovitostí, ty pořád pádí meziročně vpřed rychleji než nájmy nebo mzdy. Především vůči příjmům domácností jsou tak ceny nemovitostí hodně vysoko nad dlouhodobým průměrem - podle našich propočtů skoro 2 směrodatné odchylky. Z tohoto pohledu se zdá nadhodnocení vůči nájmům o poznání menší - poměr cen nemovitostí k nájmům je nad dlouhodobým průměrem stále necelou jednu směrodatnou odchylku. Poslední čísla tak potvrzují naše závěry z konce minulého roku. Český realitní trh je v průměru drahý pro domácnosti, které chtějí bydlet - koupit nemovitost a splácet ji ze svého příjmu. Naopak nemusí být nutně předražené pro domácnosti, které peníze jednoduše mají, chtějí je do nemovitostí uložit a inkasovat nájem.

Jak se bude situace vyvíjet dál? Čeká nás pravděpodobně další ochlazení realitního trhu. V průběhu roku 2018 pravděpodobně nakonec tempo mezd postupně překoná růst cen nemovitostí a cenová dostupnost bydlení by se měla přestat zhoršovat. I tak ale zůstane pro řadu domácnosti špatná a vedle vysokých cen k tomu již dnes přispívají nová makroprudenční opatření ČNB (zabraňující nezdravému zadlužení na přehřátém realitním trhu) a víc a víc také rostoucí úrokové sazby. Počet nově poskytnutých hypotečních úvěrů tak pravděpodobně bude dál pozvolna klesat ze svých maxim dosažených na přelomu roku 2016 a 2017.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna nakonec sebrala dost síly a podívala se pod 25,50. Pomohla jí k tomu i lepší nálada na rozvíjejících se trzích, které ocenily překvapivý růst úrokových sazeb v Rusku. Ve prospěch koruny v tuto chvíli může vedle technických faktorů hrát i blížící se zasedání ČNB.

Zahraniční forex
Kurz eurodolaru v podstatě v pátek vymazal nepodložené zisky, které nabral po zasedání ECB. Dolaru také pomohla hrozba uvalení dodatečných amerických cel na Čínu (hovoří se o 10 % na import za 200 mld. USD). V celku nudný týden před zasedáním Fedu (26.9.) začne dnes pohledem na podnikatelskou náladu od Philly Fedu.

Celému regionu v pátek po obědě pomohla ruská centrální banka, která zcela překvapivě zvýšila oficiální úrokové sazby o 25 bazických bodů (na 7,50 %). Uvidíme jak dlouho budou tento bonus středoevropské měny konzumovat - zejména pak forint, který čeká na zítřejší zasedání MNB.

Ropa
Ropa Brent má za sebou volatilní týden, ve kterém se poprvé od května její cena vyšplhala nad 80 USD/barel. Nad touto hranicí však Brent příliš dlouho nesetrval a již ke konci minulého týdne cena postupně klesla o dva dolary níže, kde ropa startuje i tento týden. V tom by měla být pozornost trhu upřena v prvé řadě na pravidelná čísla k zásobám (úterý API a ve středu EIA) a aktivitě amerických producentů (pátek Baker Hughes). Neméně podstatným nicméně bude i vývoj na frontě globálních obchodních půtek mezi USA a Čínou, které by uvalením dodatečných amerických cel mohly přerůst do další fáze.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688