Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.09.2018 19:13:35

Kéž by nám Pán Bůh všelikou tu modernizaci z huby do rukou vraziti ráčil!

V podstatě soustavně jsme zásobováni dobrými, i ne tak dobrými, úvahami na téma budoucnosti naší ekonomiky, která je často trochu pejorativně nazývána montovnou. Z hlediska státu je to ale v této oblasti podle mne dost podobné monetární politice. U ní se hovoří o tom, že za provázek může zatáhnout, ale zatlačí na něj jen těžko: Centrální banka může v případě potřeby hospodářství rychle zabrzdit, ale tlačit ho do rozjezdu je už mnohem těžší. No, a s přechodem od montoven k ekonomice sofistikovanější je to podobné.

Stát může tomuto procesu házet hodně klacků pod nohy (byrokracie, kleptokracie, rakousko-uherské školství, arogance moci...), ale na provázek moc nezatlačí. Tj. rozhodujícím faktorem tu je podnikatelský a podnikavý lid. V podobných úvahách přitom nejsme ani zdaleka sami - ve Francii podle toho, co tvrdí banka Natixis, je problém do určité míry podobný. V kostce jej můžeme shrnout následovně: Náklad práce je v této zemi vysoko. Náklad kapitálu nízko. Pokud by francouzské firmy chtěly udržet svou konkurenceschopnost a životaschopnost, mělo by v této situaci docházet k nahrazování člověka stroji. Jenže tak se neděje.

Následující tabulka porovnává eurové hodinové mzdy (včetně pojištění) ve vybraných evropských zemích ve výrobním sektoru. Francie se s 38 eury pohybuje na úrovni Německa, či Rakouska. Pohybuje se tedy na špičce, my jsme podle této tabulky naopak u druhého extrému: na úrovni Estonska, Portugalska, či Slovenska.


Zdroj: Natixis

Francouzské firmy tedy tíží relativně vysoké náklady práce. Vyváží jej vysoká produktivita? Následující graf podobný optimismus vyvrací. Ukazuje jednotkové náklady práce, a bere tudíž v úvahu nejen její náklad, ale právě i produktivitu. Francie je z tohoto pohledu naprosto nekonkurenceschopná ve srovnání se Španělskem – očividně ne nadarmo se tak hovoří o tom, že španělský ekonomický růst posledních let je odvrácenou stranou francouzských výkonů. Země je na tom hůř než Itálie, ale o něco lépe než Německo.

Tady se na chvíli zastavím, protože vývoj v Německu je pro nás klíčový: Je namístě dodat, že tato země má zase v kapse konkurenceschopnosti „kvalitativní“ eso jménem Made in Germany. Nicméně graf potvrzuje to, co od některých ekonomů také již nějakou dobu zaznívá: S konkurenceschopností této země už to také není, co to bývalo – srovnejme současný stav s předkrizovým vývojem. Z tohoto pohledu tak není divu, že Němci moc neslyší na volání po vyšším růstu mezd, spotřeby a omezení exportů, které zaznívá ze zbytku světa (a asi nejvíce z USA).



Zpět k Francii: Natixisu nejde do hlavy, proč v této situaci nedochází k vyšším investicím francouzských firem do strojů a robotů (počet průmyslových robotů na 100 pracovních míst ve výrobním sektoru je tu ve srovnání s Německem asi poloviční). Tedy proč firmy nevyužívají levného nákladu kapitálu k nakopnutí své konkurenceschopnosti a posunu směrem k oné sofistikovanější ekonomice. Jinak řečeno, není jasné, čím je zablokován „upgrade“ hospodářství – tedy téma, které právě rezonuje i u nás.

Možné vysvětlení by snad podle Natixisu mohlo spočívat v nízké úrovni vzdělanosti Francouzů – prostě není, kdo by se stroji a roboty pracoval, zaváděl je do výroby, atd. K tomuto závěru vede banku následující tabulka, která ukazuje výsledky průzkumu dovedností dospělých lidí v dané zemi:


Zdroj: Natixis

Na první pohled to možná dává smysl, ale jen do chvíle, kdy si všimneme, že Spojené státy jsou na tom podobně mizerně jako Francie. Přitom je asi nikdo nebude považovat za zemi, která trpí technologickým nepokrokem. Nás může těšit, že jsme (v roce 2016) docela vysoko, takže i pokud by na francouzské „vzdělanostní“ diagnóze přece jen něco bylo, u nás bychom museli hledat jinde. Možná, že kdyby dnes žil Karel Havlíček Borovský, poznamenal by: „Kéž by nám Pán Bůh všelikou tu modernizaci z huby do rukou vraziti ráčil!“

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688