Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
14.09.2018 16:16:16

Příští týden znovu horký, počasí bude letní

 

Studená fronta, která přešla naši zemi ve čtvrtek až pátek, přinesla ochlazení i o 10°C. Víkend bude díky ní lehce chladnější a přidají se studená rána. Počasí se nicméně vylepší a teploty budou od pondělí stoupat rychle nahoru. Jako by rekordně vysoké teploty stále nestačily a chtěly vytrvat. Nejnižší polohy mohou očekávat až tropických 30°C. Ve druhé polovině září? Je to tak. Studená fronta přinesla na většinu území nějaké srážky. V příštím týdnu jich zřejmě bude málo. Až do následující soboty nejsou na modelech prakticky žádné. Suché regiony tak čeká prohloubení problému s vodou. Naštěstí takových regionů výrazně ubylo a problém setrvává hlavně v severní polovině republiky.

V sobotu bude polojasno, oblačno, postupně během dne od západu místy přeháňky, zejména na Vysočině. Teploty od 18°C na západě po 24°C na jižní Moravě. V neděli bude jasno až polojasno a počasí se krásně vybere. Teploty 20 až 24°C, ale rána mohou být velmi chladná. V údolích kolem řek mohou teploty klesat ke +2°C. V pondělí bude znovu krásné slunečné počasí, skoro jasno, teploty už povyskočí na 24 až 28°C. V neděli i pondělí ráno pozor na mlhy. V úterý bude jako přes kopírák znovu skoro jasno, teploty 25 až 29°C. V dalších dnech se ještě lehounce oteplí ke 30°C. Všechny podzimní bundy tak můžete nechat hluboko ve skříni. Výrazné ochlazení na modelech není. Nabízí se jen otázka, jak může dopadnout tak prudké zrychlování vzestupu teplot…

Republika je nyní rozdělená na nadále vyprahlý sever a více zalitý jih, kde například na Vysočině vypukla houbařská sezóna. Deficit srážek za rok 2018 je i tam velký, ale první polovina září nadělila jižním regionům 50 až 110 mm srážek, a trochu situaci zachránila. Trápí se severní regiony Ústecka, Královéhradecka, Pardubicka a Karlovarska. Sucho bude mít do dalších let následky. Výrazný vzestup teplot navíc zrychluje výpar.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty