Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  14.09.2018 11:46:35

Akcionáři Harvardu chtějí vyšachovat Koženého?


Čtvrteční valná hromada Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci (HPH), která je nástupnickou společností Harvardských investičních fondů nakonec netrvala ani 5 hodin. Akcionáři schválili všechny projednávané body, došlo však na některé úpravy v návaznosti na protinávrhy akcionářů.

Zhruba tři desítky osob, zastupujících však celkově přes 190 akcionářů, se ve čtvrtek 13. září sešlo v Hotelu Olšanka na valné hromadě. Zájem akcionářů byl tentokrát vlastně nadprůměrný, když jejich majetek představoval necelých 12 % kapitálu. Oproti valným hromadám HPH z poslední doby tedy podstatně více.

Majetek HPH

V rámci projednávaných bodů „noví“ 2 likvidátoři seznámili akcionáře s aktuálním průběhem likvidace. K nejzásadnějším informacím patřilo pokračování nesoučinnosti s třetím likvidátorem Častorálem, který se nezúčastnil ani této valné hromady. Dále žalostná finanční situace společnosti v návaznosti také na zreálnění účetnictví, kdy pohledávky s řadou let po splatnosti byly v rámci účetní praxe zreálněny opravnou položkou v celé své výši. Jak už jsme informovali v předchozím článku, akcionáři byli rovněž seznámeni o nemalých částkách, které by na základě žalob mohly do společnosti přitéct. Ale také i potřebou finančních prostředků.

Likvidátoři poodkryli pokus o dohodu získat do HPH zablokovaných 22 milionu USD z prodeje Koženého nemovitosti v Aspenu. V rámci smíru však Kožený nabídl z částky jen 25 %, zbytek si chtěl ponechat. Další variantou mělo být vložení prostředků na vázaný advokátní účet, ze kterého by se hradily náklady soudních sporů proti ČR a Kypru. HPH nabídky odmítlo. Ukázalo se rovněž, že Častorál dříve uzavřel s právníky dohodu na získání dané částky za provizi 36 %!

Vlastně také novinkou byl odhad člena dozorčí rady T. Ševčíka, který do roku 2011 zastupoval tzv. Trusty, že by mohly na každý podíl disponovat v souhrnu majetkem okolo 10 USD (220 ). „Ve hvězdách“ však zůstává, vzhledem i k žalobám a v posledních letech vlastně částečné kontrole Trustů V. Koženým, jejich osud. Ať, zda se je podle dřívějšího záměru podaří majetkově navrátit do HPH, a finanční prostředky by tedy byly součástí budoucího likvidačního zůstatku, či by se někdy v budoucnu začalo opět s výplatami dle původních zakladatelských listin.

Akcionáři v návaznosti na zprávy představenstva i dozorčí rady, které podpořily „nové“ likvidátory, odsouhlasili účetní závěrky jak za rok 2016, tak 2017. Pro hlasovalo přes 86 % přítomných.

Snížení základního jmění

Akcionáři dle očekávání vcelku bez problémů, rovněž zhruba 86 % hlasů, schválili snížení základního jmění z cca 16,5 miliard na 16,5 milionu , resp. snížení jmenovité hodnoty každé akcie z 1 000 na 1 . Touto účetní operací dojde k podstatnému uhrazení zúčtované ztráty z minulých období.

Zvýšení základního jmění

Živo dle očekávání bylo ohledně zvyšování základního jmění, tedy požadavku firmy na akcionáře o finanční prostředky. Nelíbila se zejména kapitalizace pohledávky společnosti EuroHost, která HPH půjčila na provoz 27 milionů , čímž by se rázem stala více než 20 % akcionářem. Po řadě protinávrhů a hlasování akcionáři nakonec skutečně posvětili skokové zvýšení základního jmění. A tedy možné výrazné naředění současných akcionářů, kteří HPH nebudou chtít finanční prostředky poskytnout.

Prvotně budou moci upisovat nové akcie, každou vždy za 1 , jen současní akcionáři. Až, když se ve 3. kolech nepodaří takto získat celkem požadovaných 25 milionů , bude moci neupsané akcie nakoupit zmiňovaná společnost EuroHost. Každopádně každý akcionář, který se transakce nebude chtít zúčastnit, má možnost dané právo na úpis poskytnout někomu jinému.

Souhrnně řečeno, základní kapitál HPH by se měl zvýšit o více než 150 % ze „snížených“ zhruba 16,5 milionu na 41,5 milionů . Na rozdíl od dosavadních akcií, mají být ty nově upsané vydány v listinné podobě. O transakci se má postarat obchodník s cennými papíry BH Securities. Odstartování úpisu lze očekávat na podzim, resp. dle schválených parametrů 15 dnů po nabití účinnosti rozhodnutí (zápisu v Obchodním rejstříku).

Koženému klesne podíl?

Kromě přítoku finančních prostředků do společnosti zvýšení základního jmění může výrazně zamíchat s celou akcionářskou strukturou HPH. Například řada kyperských firem, za kterými má papírově stát J. Chvatíková (matka Koženého), má v souhrnu ovládat na 44 % akcií HPH. Loni firmám soud prokázal neohlášené jednání ve shodě, resp. odebral jim tak hlasovací práva. Otázkou nicméně především zůstává reálnost účasti „Koženého“ na navýšení základního jmění a tedy udržení si podílu na společnosti, tedy i  likvidačním zůstatku...

Co bude dál?

Že by čtvrteční valná hromada „rozsvítila světlo na konci tunelu“ se ale rozhodně nedá říci. Už i proto, že zmiňované zvýšení základního jmění nemusí teoreticky ani proběhnout, či může být v budoucnu zneplatněno. Podobně jako i jiné dřívější valné hromady HPH i tu poslední čeká jistě žaloba o právoplatnost. Naznačil to ve čtvrtek totiž hned úvod samotné valné hromady. Kožený, resp. právní zástupce akcionářů společností Harvard Group a Victoria Security Printing podal protest proti platnosti už jen svolání valné hromady. A to v návaznosti právě na dřívější soudní spory ohledně valných hromad a v té souvislosti například platnost Stanov společnosti, podle kterých se má vůbec jednat. Tedy například pravidel, jak se má svolávat valná hromada či za jaké účasti je vůbec usnášeníschopná. Navíc zmiňovaní akcionáři považují v rámci podaného protestu možnost zvyšovat takto kapitál u společnosti v likvidaci za protiprávní.

Zkrátka po včerejší valné hromadě se tak „klubíčko“ v HPH možná vlastně ještě více zamotává…






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688