Research (Česká spořitelna)
Investice  |  14.09.2018 10:11:03

Sazby beze změny v EU a také ve Velké Británii - není divu


Včera se konalo zasedání Bank of England. Podle očekávání se nastavení sazeb ani QE nezměnilo a hlavní sazba je tak na 0,75 %. Šlo o měnověpolitické zasedání bez nové prognózy.

 

Ohledně budoucího nastavení sazeb nebyla BoE příliš sdílná. Formulace byly takové moc neříkající, např. „Any future increases in Bank Rate are likely to be at a gradual pace and to a limited extent.

 

Na druhou stranu se tomu nedá příliš divit. Rozcházení Británie s EU připomíná místy chaos s nejasným výsledkem a nejasnými dopady. Pokud bude měkký brexit bez negativních dopadů na přístup na společný trh, libra může posílit a inf lace půjde dolů. BoE by v takovém případě pravděpodobně zvyšovala sazba zhruba jednou za 6 měsíců, protože nižší inf lace by „nevyžadovala“ razantnější pohyb sazeb a šlo by tak spíše o snahu sazby normalizovat (vrátit je někam na ze střednědobého pohledu normální úrovně). Jiná f orma měkkého brexitu, kde by ale byl již negativní (byť malý) dopad na volný pohyb zboží, osob a kapitálu by znamenal pravděpodobně mírné oslabení libry. I v tomto případě by BoE velmi pozvolna zvyšovala sazby , jen asi méně častěji. Pokud by ale došlo k tvrdému brexitu, libra by mohla začít prudce oslabovat, inf lace by vyletěla nahoru a BoE by byla postavena před nepříjemné rozhodnutí nechat sazby beze změny a strpět vyšší inf laci, nebo zvýšit sazby a ještě víc utlumit spotřebu a investice.

Trhy stále věříme v nějakou f ormu měkkého brexitu, která by implikovalo růst sazeb zhruba jednou za 9-12 měsíců. Což by mohlo znamenat příští zvýšení sazeb ve druhém nebo třetím čtvrtletí příštího roku. Ale s postupujícím časem se zvyšuje riziko, že Británie odejde z EU bez dohody, což by jí tedy rozhodně nepomohlo. A lidem z MPC by to asi trochu zkrátilo spánek. Proto se dá pochopit, že nyní si chtějí ještě počkat.

 

Také ECB včera zasedala a ani zde se nekonalo nic, co by mělo změnit vnímání trhů ohledně budoucího nastavení politiky. QE se tak od října do prosince sníží na polovinu a od roku 2019 bude ECB již jen reinvestovat prostředky z maturujících dluhopisů, ale bilance se už nebude zvyšovat. Sazby se zvýší nejdříve ve třetím čtvrtletí příštího roku.

Jediné, co tak stojí za zmínku je vcelku optimismus ECB ohledně eurozóny. Na druhou stranu ale stále vidí ECB rizika (možná eskalace obchodních válek).

Jiří Polanský


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688