Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  14.09.2018 09:24:19

Po včerejším sprintu si dnes trhy odpočinou (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnes čekáme zklidnění poté, co včera centrální banky vlily optimismus do žil rozvíjejících se trhů. Turci razantně zvýšili sazby v boji o kredibilitu a kurz liry, zatímco Mario Draghi předvedl nečekaně sebevědomé představení po zasedání ECB. Dnešní čísla z amerického maloobchodu již jen naznačí, v jaké kondici je tamní spotřebitelská poptávka.

Americký maloobchod ukáže sílu poptávky

Americké maloobchodní tržby potvrdí, že spotřeba zůstává tahounem růstu, oproti předchozímu čtvrtletí však zvolňuje. Data podle nás ukáží, že celkové maloobchodní tržby rostly o silných 0,6 %, to je však ovlivněno velkým objemem prodejů dražších aut typu pick up. Růst cen pohonných hmot zase žene nahoru tržby čerpacích stanic. Maloobchodní tržby v kontrolní skupině, tedy ty, které přímo vstupují do HDP, nejspíše rostly o něco mírnějším tempem 0,4 %. To naznačuje, že spotřeba nadále podporuje růst americké ekonomiky, ale již zdaleka ne v takovém rozsahu jako tomu bylo ve druhém čtvrtletí.

Draghiho optimismus podpořil euro

Včerejšek byl dnem centrálních bank. Po razantním kroku turecké centrální banky (efektivní zvýšení zápůjční sazby o 475 bb, více v našem komentáři zde: http://bit.ly/2x7zICo), zasedala i Bank of England a Evropská centrální banka. Ačkoliv se od zasedání ECB všeobecně mnoho nového neočekávalo, tisková konference se nakonec nesla v překvapivě optimistickém duchu. Prognóza růstu HDP z dílny ECB byla revidována dolů o něco mírněji, než trhy čekaly. Nová prognóza inflace v sobě navíc skrývá silnější růst jádrových cen díky robustní domácí poptávce. Euro tak odpoledne výrazně posílilo až k hodnotě 1,170 USD/EUR. K tomu však dopomohla i o něco nižší čísla inflace ve Spojených státech.

Jádrové ceny v Polsku stagnují

Polská čísla jádrové inflace potvrdí to, co už naznačila včerejší celková inflace: ceny tam v srpnu stagnovaly. V meziročním vyjádření je sice jak celková, tak jádrová inflace na slušných 2 %, toto tempo je však nedostatečné pro polskou centrální banku, která má cíl ještě o půl procentního bodu výš. S růstem sazeb proto bude čekat, až inflace ještě o něco zrychlí, a k dalšímu zpřísnění měnové politiky tak dojde až ke konci příštího roku.

ČNB dnes oznámí požadovanou výši proticyklického kapitálového polštáře. Zde se neočekává změna ve výhledu požadované kapitálové přiměřenosti. Ze současné hodnoty 1,0 % tak bude požadavek na proticyklický kapitálový polštář v lednu příštího roku zvýšen na 1,25 % a v červenci na 1,50 %.

Střední Evropu táhla ECB i rozhodnost Turků

Středoevropské měny měly včera několik důvodů posilovat. Korunu nejdříve podpořil překvapivě dobrý výsledek běžného účtu platební bilance, která skončila jen v mírném schodku. Další impuls přinesla razance tureckých centrálních bankéřů. Sebevědomý výstup Maria Draghiho tomu odpoledne nasadil korunu. Kurz české měny se tak ke konci dne podíval až ke 25,50 CZK/EUR. Dařilo se i ostatním měnám v regionu. Zatímco maďarský forint přidal 0,4 %, posilování polského zlotého bylo mírněno zklamáním z vývoje běžného účtu. Polská měna přesto přidala 0,2 %.

Autor: Jakub Matějů

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688