Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  14.09.2018 09:24:19

Světové trhy rostou na optimismu z vyjednávání obchodních dohod (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Erste Group oznámila, že od počátku roku 2020 dojde ke změně generálního ředitele. Ve funkci skončí Andreas Treichl (zastával pozici CEO od 1997). Nahradí jej Bernhard Spalt, který působí v Erste Group od roku 1991, který mimo jiné vedl dceřiné společnosti na Slovensku a poté v Rumunsku.

Evropské akcie by po otevření trhů mohly mírně posílit. Efekt včerejšího razantního zvýšení úrokových sazeb v Turecku se již v ocenění akciových indexů promítl.

Dnes se dočkáme pouze maloobchodních tržeb za srpen ve Spojených státech. Ty by měly mírně vzrůst oproti minulému měsíci.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akciové trhy zakončily čtvrteční seanci více jak půlprocentními zisky. Pomáhala tomu lepší nálada v oblasti obchodní politiky s výhledem na další jednání mezi Spojenými státy a Čínou. Dalším pozitivním faktorem byla včera zveřejněná srpnová inflace, která byla nižší (0,2 %), než trhy očekávaly (0,3 %). To uklidnilo obavy investorů z případného rychlejšího zvyšování úrokových sazeb. Příliš trhy neotřásla ani další hrozba amerického prezidenta Donalda Trumpa. Údajně existuje termín pro dokončení obchodní dohody s Kanadou, který je stanoven na 30. září. Trump současně navrhuje přejmenování stávající dohody NAFTA na USMC (US, Mexico, Canada). Včera Trump varoval, že pokud se jednání s Kanadou potáhnou déle, tak bude velmi jednoduché odstranit písmeno „C“ z názvu dohody. Kanadský premiér Justin Trudeau na to reagoval, že důležitější než název dohody je její obsah a že věří, že se smlouva stihne tak rychle, jak to jen půjde.

Průmyslový Dow Jones si připsal 0,6 % hodnoty, S&P 500 získal 0,5 % a technologický Nasdaq vzrostl o 0,8 %. Růstu akciových indexů značně pomohl včerejší výkon Apple, kdy akcie společnosti posílily o 2,4 %. Díky tomu se také nejlépe vedlo technologickému sektoru (+1,2 %). Nejhlubší ztrátu zaznamenali výrobci nezbytného zboží a to necelé čtyři desetiny procenta.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu dnes pokračují v růstovém trendu ze včerejška. Zisky v regionu se pohybují do výše až 1,3 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který posiluje o 1,2 %, se nejlépe daří zpracovatelům komodit (+2,7 %) a technologickým firmám (+2,2 %). Na opačné straně se nachází především telekomunikační společnosti (-0,4 %).

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688