Na dálnici D5 řádí gang, vykrádá auta na odpočívadlech a pumpách

TNBiz, 13.9.2018

Řidiči, kteří jezdí po plzeňské dálnici D5, by se měli mít na pozoru! Podle policie tam působí gang, který na pumpách vykrádá auta. Do vozidel se jeho členové dostávají bez jakéhokoliv násilí. Tři muži si rušičkou přeruší signál dálkového zamykání a potom si z auta vezmou, co chtějí. Majitelé si pak ztráty často všimnou až doma.

Trojice zlodějů využívá toho, že se majitel auta spoléhá na dálkové zamykání. Když mačká klíč, zloděj použije rušičku signálu a auto tak zůstane odemčené. Z něj si pak pachatelé vezmou, co potřebují. Například pan Říha přišel o notebook. Že mu chybí, zjistil až doma.

"Pět minut, možná ani ne. Nebyly tam žádné zámky, žádné viditelné poškození okna, nic," vzpomíná okradený muž.

Jen na čerpací stanici u Rudné si zloději už přišli na věci za šedesát tisíc korun. Scénář je vždy stejný. Trojice si práci rozdělí - jeden hlídá majitele při nákupu, další krade a třetí hlídá v autě. Pro řidiče přitom existuje jednoduchá rada.

"Jedinou prevencí v tomto případě je zkontrolovat ručně uzamčení vozidla a nespoléhat na centrální zamykání," radí mluvčí středočeských policistů Marcela Pučelíková.

A další rada: nenechávat v autě cenné věci. Zlodějům ke krádeži stačí i jen pár minut. Štáb TV Nova se na čerpací stanici u Rudné přijeli podívat, co jsou schopni lidé v autech nechat. Například mobilní telefony nechávali řidiči válet na palubní desce.

Triků, jak okrást řidiče, mají zloději nespočet. A někteří dokážou být i pořádně drzí. "Evidujeme případy, kdy pachatel upozorní řidiče na nesprávný technický stav vozidla, přitom vnikne dovnitř a ukradne z něj předměty," varuje zástupce vedoucího dálničního oddělení policie na D5 Filip Kubišta.

Třeba jeden podezřelý, po kterém pátrá policie, si v Praze ze zaparkovaného auta odnesl věci za bezmála osmdesát tisíc korun.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky