TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  13.09.2018 18:47:14

Europoslanci řekli ne dvojí kvalitě potravin

Evropský parlament se ve čtvrtek připojil ke kritikům tzv. dvojí kvality potravin. Tedy praktiky, kdy výrobci pod stejnou značkou a ve stejném obalu prodávají produkt s odlišným složením. Evropská komise se proti praktice, kterou Češi dlouhodobě kritizují, chystá zasáhnout.

Poslanci Evropského parlamentu na svém čtvrtečním zasedání usnesení, v němž se postavili proti praxi, kdy výrobci prodávají ve stejných obalech v různých zemích produkty, které se liší kvalitou. Že se tak děje, potvrdily nezávislé testy.

 

Evropský parlament ve čtvrtek doporučil několik kroků na celoevropské i na národní úrovni, jak dvojí kvalitě potravin předcházet. Volá třeba po větších přeshraničních testech a sdílení dat mezi státy, a vytvoření společné metodiky testování, aby se podařilo odhalit, o jak závažný problém skutečně jde.

 

Dvojí kvalita by měla být nekalou obchodní praktikou. To navrhovala už eurokomisařka Věra Jourová, která má ochranu spotřebitelů na starosti. Podle parlamentu ale její návrh vyžaduje další upřesnění. Podle poslanců by mělo být více upřesněno, co je považování za dvojí kvalitu a jak by měl být každý případ posuzován.

 

Ale za nejefektivnější cestu, jak neoprávněnou dvojí kvalitu potlačit, považují europoslanci její zařazení na seznam nekalých a zakázaných obchodních praktik. Na druhou stranu, Evropský parlament akceptuje, že v některých případech se složení může lišit, kupříkladu když továrna používá místní suroviny, nebo ty levnější, vzhledem k nižší kupní síle zákazníků v dané zemi. Problém ale nastává, když jsou ty méně kvalitní produkty prodávány za stejně vysokou cenu a zákazníci o tom nejsou informováni.

 

Evropský parlament také vyzval výrobce, aby zvážili možnost používat na obalech logo, které bude označovat, že konkrétní produkt má ve všech členských státech totožnou jakost.

 

 

"Spotřebitelé z různých zemí si stěžují, že při nákupu značkových výrobků nemají přístup ke stejné kvalitě. Výrobky dvojí kvality podkopávají důvěru občanů ve spravedlivé fungování vnitřního trhu Unie, a vyžadují proto řešení na úrovni EU," uvedla česká europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD/S&D), která u zprávy plnila roli zpravodajky.

 

"Pokud má produkt, bez ohledu na to, zda jde o známý potravinový výrobek, nápoj, kosmetický přípravek nebo čisticí prostředek, odlišné složení, přestože se spotřebiteli jeví jako identický, mělo by se to považovat za nekalou obchodní praktiku. Nemůžeme dovolit, aby v EU existovaly výrobky či spotřebitelé druhé kategorie," dodala Sehnalová.

 

Usnesení podpořilo 464 europoslanců, proti hlasovalo 69, 17 se hlasování zdrželo. O novele směrnice o nekalých obchodních praktikách bude příslušný výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů hlasovat v listopadu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688