TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  13.09.2018 14:37:11

Kauza Skripal: Jen jsme chtěli vidět katedrálu, brání se Rusové podezřelí z útoku

Dvojice Rusů, kterou britští vyšetřovatelé obviňují z březnového útoku na dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru, vystoupila v médiích. Podle jejich vyjádření byli v Salisbury, aby si prohlédli památky, nyní se ale obávají o život.

Od březnového útoku na Sergeje Skripala a jeho dceru, kteří byli otráveni novičokem ve svém domě v Salisbury, probíhá velmi rozsáhlé vyšetřování. Britští vyšetřovatelé následně označili Alexandra Petrova a Ruslana Boširova za podezřelé a ruské agenty.

Ruská strana údajné útočníky identifikovala s tím, že jsou to normální občané bez kriminální minulosti. Vladimir Putin je při tiskové konferenci vyzval, aby se obrátili na ruská média.

Oba se následně přihlásili a sešli se s šéfredaktorkou portálu RT Margaritou Symonaynanovou. Oba nejprve zdůraznili, že se nejedná o krycí jména, jak se domnívali britští vyšetřovatelé, ale že jsou to jejich vlastní jména. Následně v rozhovoru důrazně popřeli, že by byli členy ruské rozvědky.

Reportérka si všimla, že jsou oba pod velkým tlakem. "Jak byste vypadala vy po tomhle všem?" reagoval Petrov s tím, že mu britské vyšetřování zničilo život.

"Přijeli jsme tam (do Británie) 2. března a došli jsme na nádraží, abychom se podívali na jízdní řád. Do Salisbury jsme dojeli 3. března a pak jsme chtěli projít město, vydrželi jsme tam ale jen půl hodiny, protože bylo všechno pod sněhem," popsal portálu RT první chvíle v Salisbury Petrov.

Do Salisbury dorazili, aby si prohlédli památky, jako je například Stonehenge, to jim ale podle jejich slov nevyšlo, protože všechno pokrýval rozbředlý sníh. Promočení se následně po chvíli vrátili do Londýna.

"V Salisbury jsme byli méně než hodinu hlavně kvůli velkým prodlevám mezi vlaky. Možná jsme byli u Skripalova domu, ale ani nevíme, kde to je," zveřejnil v rozhovoru Boširov.

Následující den ale vše roztálo a dvojice se do Salisbury vydala znovu. "Jeli jsme tam speciálně kvůli starému městu a katedrále a rozhodli jsme se tuhle věc dokončit právě 4. března," popsal Petrov. "Jakou věc," zeptala se reportérka a Petrov odpověděl: "Abychom viděli katedrálu."

Že by kdykoliv měli novičok, oba v rozhovoru důsledně odmítli, stejně jako to, že by u sebe měli cestou do Británie lahvičku od ženského parfému. "Nebylo by to divné, kdyby dva chlápci měli ženský parfém? Celníci kontrolují vše a určitě by se ptali, proč mají muži ženský parfém ve svém kufru. My ho neměli," zveřejnil Boširov.

Dvojice často cestovala po Evropě například do Rakouska a Švýcarska, to, že je ale britští vyšetřovatelé označili za ruské agenty,kteří byli na vražedné misi, jim obrátilo život vzhůru nohama. Bojí se opouštět domovy, bojí se o životy svých blízkých.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

16.09. 07:27  Nojo (Peté)
13.09. 15:17  Nojo (Bejvoč)
13.09. 14:44  Nojo (Já)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688