Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  13.09.2018 09:09:45

ČEZ rozšiřuje své aktivity na německém trhu (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

ČEZ rozšiřuje své pole působnosti na německém trhu energetických úspor akvizicí Kofler Energies.

Generální ředitel PKN Orlen Daniel Obajtek se vyjádřil k probíhajícímu vytěsnění minoritních akcionářů společnosti Unipetrol. Neobává se případných sporů s částí menšinových akcionářů, kteří požadují vyšší odkupní cenu za akcii, než je nabízených 380 CZK. Obajtek uvádí, že „nabízená cena je výhodná pro všechny strany. Nezapomínejme, že již máme za sebou jednu nabídku na dobrovolné odkoupení – akcionáři, kteří využili této příležitosti, vyhodnotili cenu jako atraktivní“.

Evropské akcie by po otevření trhů měly začít poklesem.

Dnes se koná jednání Evropské centrální banky. Neočekáváme však žádné změny v dosavadní rétorice. Přes současné turbulence na finančních trzích zůstává růst ekonomiky eurozóny robustní a není důvod nic měnit na již oznámeném tempu snižování programu kvantitativního uvolňování a jeho ukončení na konci roku. Ve Spojených státech budou dnes zveřejněny dvě hlavní statistiky, a to srpnová inflace a nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování různorodě. Jedním z pozitivních faktorů bylo včerejší zveřejnění informací o tom, že Spojené státy navrhují další kolo jednání s Čínou o obchodní politice. Chvíli na to přišla ale studená sprcha od vedení společnosti 3M (firma podniká v široké škále odvětví od telekomunikací přes zdravotní péči až po průmysl), které oznámilo, že společnost očekává vyšší materiálové náklady, než bylo původně očekáváno. To poslalo cenu akcí 3M o více než 2,4 % níže. Vzhledem k velikosti společnosti to mělo vliv i na akciové indexy. Průmyslový Dow Jones si připsal pouhou jednu desetinu procenta, když předtím v průběhu dne rostl i o 0,6 %. S&P 500 uzavřel o pár setin procenta nad úterní zavírací cenou a technologický Nasdaq poklesl o 0,2 %. Nejlépe se vedlo telekomunikačním firmám (+1,4 %) a výrobcům nezbytného zboží (+1,3 %). Na opačné straně se nacházely především finanční instituce se ztrátou 0,9 %.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu ukončují dnešní obchodování ve velmi pozitivní náladě. Akciové burzy reagují růstem na zprávy o chystané obnově jednání o obchodní politice mezi USA a Čínou. Zisky v regionu se pohybují do výše až 1,8 %. Jediné ztráty se vyskytují v Austrálii, kde dosahují 0,8 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který posiluje o 1 %, se nejlépe daří telekomunikačním společnostem (+3,7 %) a energetickým firmám (+2,2 %). Pouze technologické odvětví zaznamenává ztráty ve výši 1,5 %.

ČEZ

Energetická skupina ČEZ v červenci posílila svoji pozici na německém trhu energetických úspor. Převzala zde firmu Kofler Energies od německého podnikatele a bývalého šéfa televizní stanice ProSieben Georga Koflera. Cena za akvizici není uváděna. Kofler Energies má v Německu devět poboček a její tržby v minulém roce dosáhly 28 mil. EUR. Mluvčí ČEZ Roman Gazdík uvedl, že „Mezi zákazníky Kofler Energies patří jak německý průmysl, tak veřejná správa. Zabývá se projekty zlepšujícími energetickou účinnost, projektováním decentralizovaných zařízení a bateriových systémů a také energetická zařízení provozuje“. Touto akvizicí ČEZ navíc získá více než 200 projektantů a dalších technických odborníků, kterých je na německém trhu nedostatek.

ČEZ na německý trh energetických služeb pro firmy a veřejnou správu vstoupil loňskou akvizicí společnosti Elevion. „Kofler Energies doplňuje působení naší skupiny Elevion na německém trhu. Inženýři z Kofler Energies se zaměřují na návrhy a plánování energetických řešení, které může poté Elevion realizovat,“ dodat mluvčí ČEZ. Touto akvizicí ČEZ vůbec poprvé vstupuje také na italský trh, převzal totiž i dceřinou společnost Kofler Energies Italia. Jedná se o malou pobočku sídlící v Jižním Tyrolsku.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688