TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  12.09.2018 17:23:16

Poslední změna času: EU řekla, kdy naposledy přeřídíme hodinky


Střídání letního a zimního času v Evropě zřejmě odzvonilo. Poté, co se občané evropských zemí jasně vyslovili proti pravidelným změnám letního a zimního času, prozradil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, kdy by Evropany mělo čekat poslední povinné přeřízení hodinek.

Svůj plán představil Juncker v rámci svého projevu o stavu Unie v Evropském parlamentu. Pokud orgány EU vše včas schválí, poslední povinná změna by Evropany měla čekat v neděli 31. března 2019.

Potom si státy budou moci vybrat, jestli chtějí trvale letní, nebo zimní čas. Pokud se rozhodnou pro zimní čas, přeřídí si jejich občané hodinky ještě jednou a to 27. října 2019.

"S oblibou říkáme, že Evropská unie se má zabývat přednostně zásadními záležitostmi a u věcí méně důležitých být zdrženlivější. Nikomu se ale nelíbí, když právní předpis EU diktuje, že se dvakrát do roka musí měnit čas. Komise dnes navrhuje změnu. Střídání letního a zimního času musí skončit. Členské státy by měly samy rozhodnout, zda se jejich občané budou řídit letním nebo zimním časem," řekl Juncker.

Návrh Evropské komise má zajistit, že budou všechny změny koordinovány mezi sousedícími zeměmi, aby se předešlo situaci, kdy by jedna země chtěla nadále čas měnit a druhá se rozhodla jej neupravovat.

"Navrhujeme střídání letního a zimního času ukončit již příští rok. Jde o velmi ambiciózní časový plán, díky kterému budou občané moci z této změny těžit co nejdříve. V této fázi vyzýváme členské státy a podniky, aby zahájily potřebné přípravy k zajištění koordinovaného přístupu v celé EU," dodala eurokomisařka pro dopravu Violeta Bulcová.

Evropské státy budou muset do dubna příštího roku nahlásit, jestli se chtějí dál řídit standardním časem, nebo jestli trvale přejdou na letní čas. Ten zaváděly státy v minulém století kvůli energetickým úsporám. Ukázalo se ale, že ty jsou v dnešní době minimální. Naopak se množily stížnosti občanů.

V létě zorganizovala Evropská komise veřejnou konzultaci. Od občanů členských států obdržela 4,6 milionu odpovědí. A pro zrušení změn časů bylo 84 % respondentů.

Aby se ale podařilo ambiciózní časový plán ve středu nastíněný předsedou komise Junckerem naplnit, musí návrh komise schválit Evropský parlament i Rada do března příštího roku.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

18.10. 12:24  Letní (pablo)
14.09. 18:18  Středoevropský (Joyp)
14.09. 18:15  Středoevropský (Joyp)
13.09. 12:51  Zimní čas (Marek Zettík)

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  China sees water efficiency enhanced in industrial and agricultural sectors China state infooffice (scio.gov.cn)
Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688