Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  12.09.2018 13:16:29

Stáhne odvětví polovodičů dolů i celý technologický sektor?

Čínský výrobce polovodičů, společnost KLA-Tencor, snížil nedávno svůj výhled na výsledky za poslední čtvrtletí tohoto roku. Tato zpráva ihned poslala akcie polovodičů po celém světě o pět až deset procent níže. Investoři si nyní kladou otázku, zda polovodiče mohou negativně ovlivnit i celý technologický sektor a tím globální akciové trhy.

Ještě v lednu jsme připomínali, že polovodiče a auta jsou v případě obchodní války mezi Čínou a USA dvěma nejzranitelnějšími sektory hospodářství. Oba mají totiž rozsáhlý globální dodavatelský řetězec.

Software kraluje
Není pravděpodobně žádným překvapením, že největší skupinu v indexu S &P 500, dnes tvoří softwarové služby. Nicméně určitě mnohé překvapí, že zastoupení této skupiny v indexu je až 15,5 procenta, což je téměř dvakrát tolik, než má druhá průmyslová skupina v pořadí - farmaceutický průmysl a biotechnologie. Jejich zastoupení v indexu je 8,2 procenta.

Pokud bychom přidali do technologické skupiny ještě i hardwarové vybavení (6,6% zastoupení) a polovodiče (3,4% zastoupení), odvětví technologií by v indexu S&P 500 mělo až 26 procentní zastoupení. Jeho vliv na celkové trhy je tedy poměrně vysoké.

Podívejme se nyní na strukturu technologického byznysu. Největší změnou za posledních 23 let je zde nárůst vlivu softwarových společností. Předtím dominovaly odvětví hardwarové firmy jako IBM, HP, Dell a Apple, ale protože se digitalizace rozšířila do všech koutů společnosti, softwarové firmy získávaly stále větší podíl na hospodářství, a také na akciových trzích. V současnosti tvoří odvětví softwaru a IT služeb až 60 procent technologického indexu. Podíl hardwarového vybavení a polovodičů se zmenšil na pouhých 25 a 15 procent.

Softwarové společnosti jsou na rozdíl od hardwaru před obchodní válkou relativně dobře chráněny. Nemají globální dodavatelské řetězce. Tyto společnosti samozřejmě žijí z velkých datových center, které sice tvoří polovodiče a paměťové čipy, ale vstupní náklady těchto součástek jsou nízké. Není tedy důvod být přehnaně citlivý při pohybech výrobců polovodičů a hardwaru. Skutečná síla technologického sektoru leží v produkci softwaru.

Produkce softwaru překonává index S&P 500
Toto odvětví prožívá úspěšné období. Softwarová revoluce probíhá už desetiletí, avšak na finančních trzích byly zlatým obdobím pro dodavatele softwarových služeb roky po velké finanční krizi. Od roku 1995 přineslo odvětví návratnost ve výši 2000 procent, což je zhruba 14 procent ročně. Překonalo tak výkonnost indexu S&P 500. Avšak graf ukazuje, že většinu zisků dosáhl index v období let 20092018. Bude tento trend pokračovat?

 


Podle našeho názoru budou softwarové společnosti i nadále překonávat ostatní odvětví akciového trhu. Mají totiž mnohem nižší potřebu kapitálových investic, než tradiční průmyslová odvětví. Tento sektor navíc v porovnání s jinými dosahuje vyšší návratnost investovaného kapitálu. I z tohoto důvodu nás aktuální pokles v sektoru polovodičů neznepokojuje.

Zde je několik zajímavých faktů o odvětví softwaru a IT služeb:

 12 měsíční předstihový ukazatel EV/EBITDA dosahuje 14,4 ve srovnání s hodnotou pro celý index S&P 500 - 11,3. Rozdílem je 27 procentní prémie

• 12 měsíční předstihový ukazatel P/E je 22,5

• Tvorba cash-flow představuje 6,8 procent, odvětví roste o deset procent ročně

• Čistý dluh je negativní

Co z toho plyne? Investoři v zásadě platí 27 procentní přirážku za vyšší růst, nulovou citlivost na změnu úrokových sazeb a růst cash-flow o 6,8 procenta. Nevidím proto žádný důvod, pro který by investor měl zůstat mimo akcie tohoto odvětví.


O autorovi:
Peter Garnry začal pracovat v Saxo Bank v roce 2010 jako vedoucí kapitálové strategie. V roce 2016 se stal vedoucím týmu kvantitativních strategií, který se zaměřuje na aplikaci počítačových strategií na finanční trhy. Vytváří obchodní strategie a analýzy akciových trhl i jednotlivých firemních akcií pomocí pokročilých statistik a modelů.

Peter Garnry vytvořil pro Saxo Bank měsíční publikaci Alpha Picks, která vybírá nejatraktivnější akcie na amerických, evropských a asijských trzích. Kromě toho přispívá do čtvrtletních předpovědí Saxo Bank a ročních Šokujících předpovědí a je pravidelným komentátorem na televizních stanicích včetně CNN a Bloomberg TV.

Finanční odvětví stále více používá počítačové programy pro zvládání obrovského množství informací a pro tvorbu lepších předpovědí. Garnry a jeho kolegové z týmu kvantitativních strategií vytvářejí automatické počítačové modely s tvorbou signálů a předpovědí pro širokou řadu finančních instrumentů. Obchodní přístup podporovaný kvantitativními modely je velmi dynamický a flexibilní i v proměnlivém tržním prostředí. Kromě kvantitativních strategií také vede volné akciové portfolio, na kterém ukazuje jak vytvářet pozice na akciovém trhu a reagovat na průběh událostí.
Peter Garnry absolvoval Copenhagen Business School a je držitelem charty CFA®.


Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688