Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  10.09.2018 12:24:26

Inflační tlaky sílí, přispívá k tomu i utažený trh práce (Analýzy makroindikátorů)

Spotřebitelské ceny se v srpnu v souladu s naším očekáváním opět vrátily k růstu. Za tímto vývojem stály především ceny v oblasti bydlení. Jádrová inflace přidala další desetinu a nachází se již na úrovni 2,5 %. To jen potvrzuje náš scénář, že centrální banka zvýší úrokové sazby již na svém zářijovém zasedání. Povede jí k tomu i utažená situace na trhu práce, která tlačí mzdy směrem nahoru. To potvrdily i dnešní statistiky z trhu práce, kdy podíl nezaměstnaných na jedno pracovní místo strhl další rekord.

Ceny v oblasti bydlení postrčily inflaci nahoru

Po zpomalení, kterého jsme byli svědky v minulém měsíci, domácí inflace znovu nabrala na tempu. V meziročním srovnání se posunula z červencových 2,3 % na 2,5 %. V meziměsíčním srovnání si připsala 0,1 %. Nejvíce k cenovému růstu přispělo zdražení elektřiny, nájemného a tepla. Domácí distributoři se tak přizpůsobili růstu cen na energetických burzách a komoditních trzích. Nahoru šly i ceny nealkoholických nápojů a některých druhů potravin jako například sýrů, tvarohu či masa.

V následujících měsících očekáváme, že inflace trochu zvolní. I tak by se ale měla bezpečně udržet nad 2% inflačním cílem centrální banky. V prvním čtvrtletí příštího roku inflaci nakopnou vyšší ceny energií a ta se tak podle naší prognózy vyhoupne zpět k úrovním okolo 2,5 %.

Z hlediska politiky centrální banky je důležitá především jádrová inflace. Ta v srpnu stoupla na silných 2,5 %. Domníváme se proto, že centrální banka sáhne k dalšímu zvýšení úrokových sazeb již na svém zářijovém zasedání. Kromě toho, že kurz koruny stále zůstává na slabších úrovních, bude k utažení měnových podmínek nutit centrální banku i situace na trhu práce. Reálné mzdy rostly ve druhém čtvrtletí nejrychleji za posledních patnáct let a nezdá se, že by mzdový růst podporovaný rekordně nízkou nezaměstnaností oslaboval. Vláda se navíc dohodla, že zvýší platy státních zaměstnanců od začátku příštího roku v průměru o 8 %, což bude vytvářet další tlak na růst mezd v privátní sféře.

Podíl nezaměstnaných na jedno pracovní místo opět na novém minimu

I přes růst volných pracovních míst zůstal podíl nezaměstnaných evidovaných na úřadech práce v srpnu beze změny na úrovni 3,1 %.  Počet uchazečů meziměsíčně klesl jen o tisíc osob, v porovnání se srpnem 2017 je to ale o 66 tisíc méně.

Dnešní statistika ministerstva práce a sociálních věcí ukazuje, že trh práce ještě nestačil plně absorbovat všechny absolventy, kteří přišli na začátku prázdnin. Počet volných pracovních míst vzrostl v srpnu na 313 tisíc a zlomil tak další rekord. Podíl nezaměstnaných na jedno pracovní místo v posledním prázdninovém měsíci opět poklesl na nové minimum. Na jedno volné místo tak připadá 0,74 uchazeče.

Firmy dlouhodobě narážejí na nedostatek zaměstnanců a příliv absolventů na začátku prázdnin toho změnil jen málo. Nezaměstnanost je už tak nízko, že ji mnoho prostoru na další pokles nezbývá a je tedy nezbytné, aby firmy rozšiřovaly své kapacity investicemi do výroby. Z důvodu sezónnosti očekáváme, že podíl nezaměstnaných bude v příštích měsících mírně klesat. Průměrně se ale letos bude držet na 3,2 %.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688