Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.09.2018 09:58:41

Rozbřesk: Týden ve znamení ECB a rozvíjejících se trhů

Páteční čísla z amerického trhu práce nemohla dopadnout lépe a dala dolaru jasný signál, že se má o co opřít. Mzdy šláply na plyn a rostly v srpnu o 2,9 % - to je nejrychlejší tempo za posledních devět let. O důvod víc, proč věřit ještě dvojitému růstu sazeb Fedu v tomto roce (na ten po pátečních datech trhy sází zhruba ze 70 %). Na druhé straně je to i o důvod navíc, proč by se měly bát rozvíjející se trhy. Právě zdražující dolar obnažuje problémy těch nejzranitelnějších. Navíc vidina vyšších úrokových sazeb v USA dráždí Donalda Trumpa, pro kterého to může být argumentem pro vystupňování svého obchodního válečného úsilí na frontě s Čínou. Donald Trump může v nejbližší době uvalit nová cla na čínské zboží v hodnotě až 200 miliard USD. To straší řadu především asijských trhů navázaných na Čínu, a pokud by čínská vláda v obranném manévru nechala oslabit měnu nad hranici 7 juanů za dolar, dýchalo by se celému rozvíjejícímu světu velice těžko. Tento týden může alespoň částečné uklidnění rozvíjejícímu se světu přinést turecká centrální banka, která by konečně mohla “vzít rozum do hrsti” a nehledě na názor prezidenta Erdogana zvýšit úrokové sazby.

V našich zeměpisných šířkách přitáhne vedle rozvíjejících se trhů srovnatelnou pozornost zasedání ECB. Nedojde pravděpodobně k zásadním změnám plánů. ECB by mohla oznámit snížení měsíčních nákupů dluhopisů z 30 na 15 miliard eur a definitivní ukončení QE na konci roku. Zatím potvrdí i komunikaci ukazující na první růst úrokových sazeb v druhé polovině roku 2019. Zajímavé ovšem bude, jak se Mario Draghi vypořádá s plány na rozpočtovou expanzi jeho mateřské Itálie.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se dostala ze sevření negativní nálady na rozvíjejících se trzích a podařilo se jí posílit pod 25,70 EUR/CZK. I když vůči rozvíjejícím se trhům zůstáváme naladěni negativně (viz úvodník), je vidět, že pokud výprodeje nejsou plošné (včetně velkých jmen jako je čínský juan), zůstává střední Evropa relativně imunní. Dnes navíc může koruně lehce hrát do karet nárůst srpnové inflace (na 2,5 %).

Zahraniční forex
Americká data z trhu práce příjemně překvapila, a to jak na úrovni zaměstnanosti, tak konečně i mezd. Meziměsíční tempo růstu mezd se zlepšilo na 0,4 z 0,3 procenta, zatímco trh počítal s mírným zpomalením. Meziroční dynamika pak stoupla na 2,9 pct. Celkově zprávy z trhu práce byly velmi pozitivní, a tak poslaly vzhůru americké dluhopisové výnosy, což zároveň svědčilo a bude svědčit i dolaru. Na trhu se upevní očekávání o pokračujícím utahování měnové politiky ve zbytku letošního roku. Signály o možném zvětšování mzdových a inflačních tlaků zároveň mohou zvedat očekávání i pro rok příští. Je třeba dodat, že růst úrokových sazeb v USA je v plánu bez ohledu na to, že prezident D. Trump pohrozil, že uvalí cla na prakticky celý čínský dovoz.

Tento týden bude z počátku poměrně hluchý, přičemž v jeho druhé polovině přijde na pořad zasedání ECB. Pro emerging markets bude jednoznačně nejdůležitější čtvrteční zasedání turecké centrální banky, od které se čeká zvýšení úrokových sazeb.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688