Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  10.09.2018 09:09:13

Zasedání ECB trhy nepřekvapí, fokus trhu zůstane na geopolitických změnách (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Nejistota plynoucí z obchodních válek i geopolitické problémy evropského společenství zůstanou tento týden v hledáčku trhu. Zasedání ECB žádné překvapení nepřinese. Na domácí půdě vyjdou nejdůležitější statistiky dnes. Spotřebitelská inflace v srpnu o desetinu zrychlila, zatímco míra nezaměstnanosti po měsíci opět klesla.

Zasedání ECB nic nového nepřinese

Trhy budou v pohotovosti kvůli pokračování obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. Ve středu bude evropský parlament hlasovat o tom, zda spustit represivní opatření podle článku 7 proti Maďarsku kvůli porušování základních hodnot EU. Napětí v Evropě i ve světě nadále přetrvává a tento týden pravděpodobně vzbudí více pozornosti než čtvrteční zasedání ECB, kde se žádná změna nečeká. Americká inflace o desetinku zpomalí kvůli díky pomalejšímu růstu cen pohonných hmot a potravin. Spotřebitelská poptávka však zůstává vysoká i ve třetím čtvrtletí, na co ukáže páteční statistika maloobchodních tržeb. Ty v srpnu vzrostly 0,6 % m/m. Jejich růst v kontrolní skupině alel zůstane na dlouhodobém průměru 0,4 % m/m, což odpovídá 3% anualizovanému růstu spotřeby domácností v Q3.

Polská inflace zůstává pod cílem centrální banky

Nejdůležitější statistika domácí ekonomiky tento pátek, spotřebitelská inflace, bude zveřejněna dnes. Zveřejnění finálního odhadu polské inflace za srpen pravděpodobně žádnou změnu prvního čtení nepřinese. 2% dynamika zůstává pro centrální banku neutrální. Ta zatím s utahováním měnové politiky nespěchá, první zvýšení sazeb čekáme až za rok.

Zaostřeno na dnešek: Česká spotřebitelská inflace v srpnu opět zrychlila

Rapidně rostoucí mzdy v české ekonomice se začínají solidně projevovat v inflační dynamice. Dnešní statistika ukáže, že spotřebitelská inflace v srpnu opět zrychlila, tažená jádrovou inflací a vyššími cenami energií.

Důvěra investorů v eurozóně poklesne

Francouzská centrální banka dnes zveřejní svůj druhý odhad na růst HDP ve třetím čtvrtletí. Pravděpodobně názor nezmění a bude očekávat růst 0,4 q/q. To je však 0,2 pb. pod odhadem ekonomů SG. Index obchodního sentimentu z výroby byl v srpnu oproti předchozímu měsíci mírně vyšší a signalizuje růst francouzské ekonomiky v Q3 tempem 0,5 % q/q.

Naopak důvěra investorů z eurozóny v září mírně poklesla a je zase o něco vzdálenější svému maximu ze začátku roku. Důvodem je nejistota investorů okolo italského rozpočtu i obchodních válek.

Americký trh práce zůstává silný, růst mezd na vrcholu

Páteční statistika z amerického trhu práce za srpen příjemně překvapila především růstem průměrné hodinové mzdy, jejíž meziroční dynamika se vyšplhala na své cyklické maximum. Nad konsensus trhu se dostal také počet nově vytvořených míst mimo zemědělský sektor. Hned po odpoledním zveřejněný dolar začal posilovat a smazal tak všechny ztráty z předešlých dvou dnů. Dnes ráno je opět na úrovni 1,155 USD/EUR. Euru nepomohl ani třetí odhad HDP, který revidoval meziroční růst ekonomiky eurozóny mírně dolů. Jak jsme předpokládali, struktura růstu ukázala, že dynamika eurozóny je založená na domácí poptávce jak domácností, tak i investicích. Naopak čisté exporty přispěly k růstu negativně.

Trhy však sledovaly napětí okolo cel, které se Spojené státy chystají uvalit na Čínu. V pátek odborná komise rozhodla, že prezident Trump může pokračovat ve své dosavadní politice a na čínské zboží uvalit avizovaná cla ve výši dalších 200 mld. USD. Aby toho nebylo málo, prezident následně vyslovil plán na další kolo, tentokrát ve výši 267 mld. USD. Pokud bude uskutečněn, budou procleny prakticky veškeré čínské exporty do Spojených států.

Po červencové pauze pokračuje nezaměstnanost v poklesu

Dnešní tuzemská statistika podle našeho názoru ukáže, že srpnová spotřebitelská inflace zrychlila na 2,5 %, přičemž meziměsíčně ceny vzrostly o desetinu. K vyšší inflaci přispěly jak solidně rostoucí mzdy, tak i vyšší ceny energií.

Podíl nezaměstnaných po červencovém růstu o desetinu poklesne. Situace na trhu práce je extrémně napjatá, příliv absolventů na začátku léta tak přišel mnohým podnikům vhod a pomohl jim zaplnit volná pracovní místa.

Navzdory slabšímu euru koruna posílila

V pátek na regionálních trzích žádné zajímavé statistiky zveřejněny nebyly. Přesto regionální měny pokračovaly v posilování. Česká koruna získala 5 haléřů během dne a ocitla se tak na nejsilnější úrovni za poslední měsíc. Maďarský forint si polepšil dokonce o 0,8 % na 325,1 HUF/EUR. Také polský zlotý zkorigoval své ztráty ze dvou předchozích dnů a týden uzavřel na 4,313 PLN/EUR.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.09.2023Srpnová inflace a zasedání ECB (Týdenní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688