Přibývá pytláků ryb, neodradí je ani vysoké pokuty

Každoročně chytí policie více než tisíc rybářů bez povolení

V Česku se začíná rozmáhat pytláctví u řek a rybníků. Každoročně chytí policie více než tisíc rybářů bez povolení. Například v Českých Budějovicích jen za poslední týden řešili strážníci už tři takové případy. Za pytláctví přitom hrozí až třicetitisícová pokuta.

Strážníci, rybářská stráž i policisté na vodě teď provádějí kontroly v okolí rybníků a řek mnohem častěji. Pytláků přibývá. "Roste počet rybářů, kteří vždycky nedodržují pravidla, která by během lovu dodržovat měli," říká mluvčí Českého rybářského svazu Tomáš Kočica.

Jen v Českých Budějovicích chytili strážníci za poslední týden hned tři pytláky. V jednom případě se muž dokonce vydával za porybného, čímž se snažil svého kamaráda zachránit.

"Tím se vlastně také dopustil přestupku a i za tento přestupek bude řešen u správního orgánu," varuje podobné "zachránce" mluvčí českobudějovických strážníků David Štýfal.

Hrozí mu za to až dvacetitisícová pokuta. O dva dny později chytili u Vltavy strážníci třiadvacetiletého mladíka. Na ryby vyrazil ve dvě hodiny ráno. Upozornil na sebe baterkou, kterou si svítil na úlovek.

Když zpozoroval strážníky, hodil rybu zpátky do řeky a snažil se zmizet. Podle rybářského svazu v poslední době přibývá hlavně lidí, kteří sice mají povolení, ale chytají ryby na nedovolených místech nebo v zakázané době.

Ani takové rybáře nemine tučná pokuta, vyšplhat se může až na třicet tisíc. Navíc je jim odebrán rybářský průkaz. Pokud ale jde o organizovanou akci nebo je škoda přes pět tisíc korun, jsou tresty výrazně vyšší - až pět let za mřížemi.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy