Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
07.09.2018 16:32:40

Příjemné počasí o víkendu, v novém týdnu další oteplení

 

Na našem území začalo krásné babí léto. Hlavně na západě republiky je částečně přerušila páteční studená fronta, počasí se ale znovu začne zlepšovat. V příštím týdnu se dokonce teploty dostanou k tropické třicítce v nejnižších polohách. Teploty to budou pro přibližně polovinu září neobvyklé, ale změna klimatu s vzestupem teplot je bohužel přítomná. Výrazně si tak prodloužíme léto. Bohužel to není dobrá zpráva pro regiony s přetrvávajícím suchem. To bude hlavně v severozápadní části země sílit a dosahovat historických rekordů. Počasí víkendu před námi bude velmi pěkné, na východě místy s přeháňkami či bouřkami, jinak ale jako stvořené pro výlety a relaxaci v přírodě nebo na zahrádkách. Doprovodí jej počasí s teplotami kolem 23-24°C.

V sobotu bude polojasno, na východě až oblačno. Ojediněle přeháňky, na východě místy přeháňky a bouřky. Teploty od 20°C na západě republiky po 26°C na východě. V neděli už bude polojasno, skoro jasno na většině území. Přeháňky se objeví spíše ojediněle. Teploty 21 až 25°C. V pondělí bude polojasno, skoro jasno, na západě může být během dne až oblačno. Teploty 22 až 26°C. V dalších dnech půjdou teploty celkem svižně nahoru z 23 až 27°C postupně na 26 až 30°C. Počasí bude slunečné, kdy přesně se dostaví studená fronta, si povíme v dalších článcích. Rozhodně můžeme počítat s tím, že se ještě hodně prohřejeme, protože vysoké teploty se na modelech prozatím jeví jako stabilní.

Rok extrémních teplot tak bude pokračovat. Pražské Klementinum nedávno vyhlásilo nejteplejší léto v historii měření (za 244 let). Letošní rekordně horké léto následovalo po velmi teplém jaru, které bylo druhé nejteplejší od začátku měření v Klementinu. O prvenství ho připravily mrazy na začátku března. Oproti dlouhodobému průměru z období 1775 až 2014 byla odchylka opravdu vysoká, konkrétně +3,7°C. Růst teplot je nezadržitelný a poměrně rychlý.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty