Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  07.09.2018 08:04:34

Zklamání z červencových dat z amerického trhu práce zřejmě srpen napravil (Ranní zpráva z finančního trhu)

 


Růst HDP eurozóny za Q2 18 bude potvrzen na 0,4 %, což je výrazně méně než v předchozích čtvrtletích. Povzbudivá bude dynamika investic. Německé statistiky z průmyslu a exportu za červenec hrozí ve světle včerejších podnikových objednávek zklamáním. Naopak dolar by mohla povzbudit statistika z amerického trhu práce za srpen. Vysoký počet nově vytvořených pracovních míst by měl vykompenzovat červencové zklamání. Míra nezaměstnanosti zřejmě dále klesla, růst výdělků zrychlil.

Růstu evropské ekonomiky významně pomáhají investice

Již třetí odhad dynamiky HDP eurozóny za Q2 18 potvrdí celkový růst o 0,4 % q/q respektive 2,2 % y/y. Výsledek tak zůstane za průměrnou dynamikou předchozích čtyřech kvartálů ve výši 0,7 % q/q. Zpomalení růstu je podle nás dočasné, druhá polovina roku by již měla být opět ve znamení o něco vyšší dynamiky. Celkový letošní růst stále odhadujeme na 2,1 %. Důležité bude zveřejnění struktury tohoto růstu za Q2 18. Hlavním tahounem by měla být investiční aktivita a vládní spotřeba. Spotřeba domácností též přispěla pozitivně, ale kvůli nižší dynamice reálných příjmů méně než v předchozích čtvrtletích. Příspěvek čistého exportu byl zřejmě negativní.

Červencová německá data z reálné ekonomiky mohou ve světle včerejší publikace nečekaně slabých dat podnikových objednávek zklamat. Pro data exportů a celkové bilance zahraničního obchodu o to více, že nejistota je vzhledem k sílícím protekcionistickým opatřením vysoká. Ve prospěch určitého meziměsíčního růstu německé průmyslové produkce hraje slabá statistická základna kvůli červnovému poklesu. Předstihové indikátory naopak naznačují, že bychom se mohli dočkat solidních čísel francouzské průmyslové výroby.

Srpnová dataamerického trhu práce za srpen napraví červencové zklamání. Počet nově vytvořených pracovních míst podle našeho odhadu přesáhne 200 tisíc. Červencové statistiky totiž byly negativně ovlivněny některými jednorázovými faktory, které v srpnu pominuly (například zavření retailového řetězce Toys “R“ Us. Silná tvorba pracovních míst by se měla projevit v poklesu míry nezaměstnanosti na 3,8 % (z červencových 3,9 %) a růstu průměrných hodinových výdělků (o 0,3 % m/m, což by znamenalo zrychlení meziročního růstu na 2,8 % z červencových 2,7 %).

Euro včera vůči dolaru stabilní

Před dnešními daty byl včera na hlavním měnovém páru klid. Hráči na globálním trhu se věnují spíše rozvíjejícím se ekonomikám a jejich měnám. Bez výraznější odezvy trhu tak zůstala i včerejší makroekonomická dataněmecké promyslové objednávky za červen zklamaly, když navzdory předpokládanému vzestupu opět vykázaly pokles. Ale ani americká data zrovna nenaschla. ADP report přinesl nižší než očekávané číslo počtu nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru v průběhu srpna.

Vstup do H2 18 nevyzněl pro českou ekonomiku vůbec špatně

Série včera ráno publikovaných červencových dat z české ekonomiky rozhodně nezklamala. Letošní vedra nezabránila čilému stavebnímu ruchu, kterému konečně začínají pomáhat i zvýšené investiční výdaje státu do infrastruktury. Průmyslové produkci vedra dokonce pomohla. Nutnost chladit znamenala, že na červencovém růstu průmyslové produkce se nejvíce podepsalo odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. Tady ale hlavní roli sehrála produkce jaderných elektráren, která byla naopak v loňském červenci ovlivněna jejich odstávkami. V souladu s očekáváním vykázala bilance zahraničního obchodu za červenec svůj první letošní schodek. Tady se ukazuje, že česká ekonomika naráží na hranici svých výrobních možností. Plná zaměstnanost a vysoké využívání výrobních kapacit znamenají, že exportéři nejsou schopni reagovat na zvýšenou poptávku. Naopak importní stranu zatěžují vyšší spotřebitelské, ale i investiční dovozy. Více ke dnešním datům naleznete v komentáři zde: http://bit.ly/2Nm3r4V.

Z pohledu české měny byl včerejšek úspěšný, když si koruna polepšila o zhruba pět haléřů a přiblížila se hladině 25,70 CZK/EUR. I když bychom mohli dát toto zhodnocení do souvislosti s ranními solidními čísly, faktem je, že klíčovou roli hrál sentiment na rozvíjejících se trzích. Určité zmírnění averze se totiž podepsalo na tom, že si dnes polepšily všechny měny středoevropského regionu.

Závěr týdne již bude z fundamentálního pohledu nezajímavý, z domova ani z okolních regionálních zemí dnes nebude zveřejněn žádný zajímavý ukazatel. Investoři budou sledovat vývoj na rozvíjejících se trzích. Uvidíme, zda přinese něco nového odpolední zveřejnění srpnových datamerického trhu práce. Pokud žádný silnější impuls nepřijde, kurz koruny by se měl v závěru týdne udržet mezi 25,70-80.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688