Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  06.09.2018 16:02:54

Čína má připravena odvetná opatření proti novým americkým clům

Čína má připravena odvetná opatření, pokud se americký prezident Donald Trump rozhodne zavést cla na další čínské zboží, a je přesvědčena, že si dokáže udržet "stabilní a zdravý" ekonomický růst. Řekl to dnes mluvčí čínského ministerstva obchodu Kao Feng. Dnes končí lhůta, ve které se veřejnost může vyjádřit k Trumpově návrhu zavést 25procentní clo na zboží z Číny, jehož roční hodnota dovozu dosahuje 200 miliard USD (4,4 bilionu ). To je zhruba 40 procent hodnoty loňského celkového dovozu Číny do USA.

Agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje nedávno uvedla, že Trump je připraven zavést cla ještě v tomto týdnu, po skončení konzultací.

"Čína bude muset přijmout potřebná protiopatření, pokud americká strana bude ignorovat odpor drtivé většiny svých podniků a přijme nová celní opatření," prohlásil Kao.

Někteří čínští vývozci již upozorňují, že jim klesly objednávky z USA. Představitelé Číny se ale domnívají, že ekonomický dopad bude jen mírný. Spojené státy mají na čínském vývozu podíl zhruba 20 procent a podíl obchodu na celkovém ekonomickém výkonu Číny v posledním desetiletí klesl.

"Jsme přesvědčeni, že jsme schopni udržet stabilní a zdravý vývoj čínské ekonomiky," řekl Kao.

Čína již dříve varovala, že je připravena zavést nová cla na americké zboží, jehož roční hodnota dovozu činí 60 miliard USD. Čínská cla se mají pohybovat v rozmezí od pěti do 25 procent.

Spojené státy zahájily obchodní válku s Čínou začátkem července zavedením 25procentních cel na čínské zboží v objemu 34 miliard dolarů. Od té doby se tato částka zvýšila na 50 miliard USD. Čína v odvetě zavedla cla ve stejné výši na stejný objem amerických výrobků. Trump už dříve varoval, že je připraven zavést cla na veškerý dovoz z Číny, což by bylo v objemu zhruba 500 miliard dolarů.

Spojené státy obviňují Čínu z krádeže duševního vlastnictví amerických firem a chtějí snížit svůj vysoký schodek obchodní bilance s touto druhou největší ekonomikou světa.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688