Cyrrus (Cyrrus)
Makroekonomika  |  06.09.2018 10:05:57

České ekonomice dech nedochází. Roste průmysl i stavebnictví, energetický průmysl dokonce nejvíce od roku 2001

ČSÚ dnes zveřejnil červencové výsledky tuzemského průmyslu a stavebnictví. Výkon obou sektorů signalizuje, že české ekonomice dech rozhodně nedochází. V případě průmyslu je však třeba brát velice solidní čísla s určitou rezervou, kvůli pravdelným "prázdninovým" výkyvům.

Průmysl: Elektřina jede! Energetický průmysl rostl nejvýrazněji minimálně od roku 2001
Průmysl vykázal nejsilnější meziroční tempo růstu od loňského října, když průmyslová produkce vzrostla o více než deset procent, konkrétně 10,3 procenta. Je to bezesporu velmi dobrý výsledek, který však nelze přeceňovat. V prázdninových měsících dochází často k silným výkyvům průmyslové výroby, které souvisejí se stanovováním termínů celozávodních dovolených v jednotlivých podnicích. Například v červenci 2016 zaznamenala průmyslová výroba na první pohled dramatický propad o takřka třináct procent. Ten však byl korigován zase enormně silným srpnovým růstem. Dnes bezpečně víme, že v roce 2016 navzdory zmíněnému červencovému propadu k útlumu tuzemského průmyslu ani v nejmenším nedošlo. Podobně letos nelze pouze na základě červencových čísel dalekosáhle usuzovat na zesílení průmyslové produkce. Je třeba vyčkat minimálně na srpnová čísla. Ta přitom rozhodně tak pozitivní jako čísla červencová být nemusí, jelikož předstihový ukazatel, index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu, signalizoval stále příznivé, ale přece jenom v posledním roce nejhorší provozní podmínky v průmyslové výrobě. V červenci zaznamenal průmyslový segment těžby a dobývání nejvýraznější meziroční nárůst za posledních více než sedm let, od května roku 2011. Výjimečně znatelný nárůst, nejvýraznější minimálně od ledna 2001, zaznamenal také energetický segment průmyslu. Tyto průmyslové segmenty rostou z důvodu rostoucí celosvětové a také evropské poptávky po energiích, například po elektřině či uhlí. V červenci se ale docela „činil“ také zpracovatelský průmysl, který přidal 8,8 procenta, tedy nejvíce od letošního ledna. Stále platí, že za celý letošní rok průmysl poroste ani ne polovičním tempem v porovnání s loňskem, když přidá 2,9 procenta.

Stavebnictví: Evropské peníze letos pomohou k dvoucifernému růstu
Naopak dvouciferným tempem by letos mělo růst stavebnictví. Červencová čísla, byť do určité míry ovlivněná nižší základnou loňského roku, potvrzují  příznivý trend právě ve stavebnictví, aktuálně zejména v inženýrském stavitelství. V sezónním očištění rostlo inženýrské stavitelství v červnu nejvýraznějším meziročním tempem od roku 2015, kdy vrcholilo dočerpávání prostředků z fondů EU. Tyto prostředky zhusta mířily právě do inženýrského stavitelství, např. na opravu silničních komunikací. Podobný efekt začíná být patrný i v současnosti, kdy rovněž čerpání prostředků z fondů EU postupně zrychluje. Právě evropské peníze letos tuzemskému stavebnictví významně pomohou, takže poroste solidním tempem 10,5 procenta.


Lukáš Kovanda
hlavní ekonom společnosti CYRRUS


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688